Bejelentkezés

Sajtóközlemény       

„KÍVÁNCSI TERMÉSZET”- A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS MÓDSZERTANÁNAK ÉS ESZKÖZRENDSZERÉNEK MEGÚJÍTÁSA A KÖZOKTATÁSBAN (ÖVEGES PROGRAM)

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 233.627.680 millió forint európai uniós támogatás segítségével jelentős fejlesztést hajt végre a természettudományos oktatás terén a 2014/2015-ös tanévben.

A tanévnyitón a diákok egy építkezésre csodálkozhattak rá a Bolyai Gimnázium udvarán. A korábbi könyvtár helyén egy új természettudományos labor kialakítása kezdődött meg. A fejlesztés eredményeként a labor a 21. század legmodernebb technikai eszközeinek segítségével szeretteti meg a tanulókkal a kémia, a biológia, a fizika és a földrajz tantárgyakat. Nem csak az eszközök újulnak meg, de az oktatás módszertana is megváltozik. A tanárok többek között digitális eszközök segítségével teszik izgalmassá a természettudományos tantárgyak óráit.

 

A közel 234 millió forint európai uniós támogatás segítségével a megye további 11 iskolája használhatja majd az új labort, amelyben a diákok a kísérleteket önmaguk is elvégezhetik, így több ezer diák számára biztosít lehetőséget.

 

A Bolyai Iskolát évek óta a legjobbak között tartják számon az országos rangsorban, a diákok kitűnően szerepelnek a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken. Így kiemelt feladat az intézményben a tehetséggondozás, a laborfejlesztés is ezt a célt szolgálja. A pályázati kiírásnak megfelelően egyszerre akár 36 diák is végezhet kísérleteket, de a mobil falnak köszönhetően a terem két részre is osztható. A gyakorló gimnázium jellegéből adódóan a program jól illeszkedik a jövő tanárainak képzéséhez is.

 

A tanórák keretein kívül természetesen más lehetőség is adódik a tanulók tudásának elmélyítésére. Az intézmény pedagógusai ezért találták ki a kutató kisdiákok napját, bemutató órák szervezését, versenyek és műhelykonferenciák lebonyolítását. A laborban szakmai továbbképzést is szerveznek saját és együttműködő iskolák szakos tanárai részére.

 

Az építkezés 2014. nyarán indult el és már láthatók a program keretében felépítésre kerülő üvegház alapjai is. Érdekesség, hogy a labor tetejét úgy alakítják ki, hogy arra növényeket lehessen ültetni, így a csapadékvizet is hasznosítja.  Várhatóan a decemberi tehetségnapon már birtokba vehetik kicsik és nagyok egyaránt az új labort, Öveges József élményszerű tanításának mintájára, modernebb köntösben.

 

További információ kérhető:

Papp Tibor

Projektvezető – Igazgatóhelyettes

94/513-680

20/327-8364