Aktuális hírek

Ballagás 2023

"Mi az ifjúsági regények titka?"

Ideális időjárási körülmények között szólalt meg május 6-án 11 órakor iskolánkban a csengőszó, mely ezúttal nem a 4. óra kezdetét, hanem középiskolai tanulmányaik végét, s a ballagási ceremónia nyitányát jelezte a végzősök számára.
A ballagók hagyományos pelerinjükben még egyszer meglátogatták  bolyais életük színtereit, fejet hajtottak a 19. századi géniusz szobra előtt, majd rendben felsorakoztak a díszudvaron rájuk várakozó iskolatársak, tanárok, családtagok, ismerősök előtt.
Papp Tibor igazgató úr beszédében a múlt és jelen összeéréséről szólt - a Bolyaiban töltött évek, kalandok, humoros pillanatok mind formálták az egyéneket, kik végül közösséggé forrtak össze. "A múltatok létezik, de a jövőt innentől nektek kell formálnotok" - hangzott az első jótanács, biztatva az ünnepelteket, hogy bátran feszegessék képességük határait. A másik útravaló a múlt, a szülők, tanárok és az alma mater iránti tisztelet fontosságára figyelmeztetett. A beszédet követően iskolánk vezetője átadta a Bolyai-érmeket (Németh Sára 12. a, Andor Sára 12. b, Sobko Diana 12. c).
Tamás Flóra (11. c) gyönyörű éneke és Tölgyesi Ákos (11. c) beszéde között a végzősök nevében búcsúzó diákok ezúttal újszerű formát választottak: egy közös gondolatot kiválasztva ("Mi az ifjúsági regények titka?") idézték fel négy vagy nyolc évnyi "kalandtúrájukat", melynek  a befejezése úgy tűnik, happy end lett. Főhőseinknek ez azt jelenti, hogy aki bolyais volt, az mindig bolyais marad!

Galéria

Nagy sikerrel debütált a Csillagok gyermekei musical

Történelmi jelentőségű előadásra került sor április végén az ELTE BDPK Zenepedagógiai Tanszék előadótermében.
 A Csillagok gyermekei c. musical szövegét és zenéjét ugyanis bolyais diákok szerezték, a produkciót Csikós Eszter (12.c) rendezte.
Diákok, szülők, pedagógusok számára külön szerveztek előadást, mely zajos sikert aratott.
A darabról készült felvétel megtekinthető itt.
 
 

Ismét együtt a BIT-nemzedék!

Bolyaisok zentai találkozója
 

Két évtizede az ócsai Bolyai János szakközépiskola diákönkormányzata hívta össze először a kárpát-medencei  Bolyai nevet viselő középiskolák diákjait. Április közepén immár 19. alkalommal találkoztak egymással a kilenc intézmény fiataljai. Ezúttal a zentai gimnázium volt a házigazdája a Bolyais Iskolák Találkozójának (BIT). Iskolánkat Molnár Bence, Pfeiffer Attila, Rába Bence, Takács Teó (9. c) , valamint Szabó Domonkos (12.c) képviselték Papp Tibor igazgató, Kukor Ferenc igazgatóhelyettes és Kollerics Barnabás testnevelőtanár kíséretében.

  

A találkozó nyitányát a magyar lobogót is homlokzatán viselő szecessziós városházán tartották a helyi önkormányzat képviselői részvételével, a zentai gimnazisták dramatizált előadásával, majd az iskola udvarán lehullt a lepel Bolyai János szobráról, Balla Ákosnak, az intézmény művésztanárának alkotásáról. A Zentai Magyar Kamaraszínházban a Nagybőgő című darabot játszották a bolyaisok tiszteletére, majd a fiatalok ismerkedési játéka zárta a programot.

Másnap a gimnázium galériájában ”A munka diszkrét bája” címmel kiállítás nyílt a résztvevő iskolák által készített plakátokból. A zsűri tanulónk, Szalai Zsófia (11. c) alkotását ítélte a legnívósabbnak. Egy bolyais találkozón nem maradhat el a két erdélyi géniuszról szóló tudásbővítés: a zentai előadók a Bolyaiak hihetetlenül gazdag, egyedi életművét és a névadónk által 200 éve írt híres temesvári levél („A semmiből egy új, más világot teremtettem…”) körülményeit tárták fel. A vajdasági település főbb nevezetességeit - köztük az 1697-es győztes csata emlékeit - a tanulók játékos formában, a felnőttek vezetéssel járták végig.

A délutáni gálaműsorban került sor az iskolákat bemutató kisfilmek bemutatására, majd a csapatok „BITprovizációkat” adtak elő, melyhez előzetesen csupán egy mondatot és egy kifejezést kaptak. Csapatunk a zentai csatára építette zenés-táncos, humorral fűszerezett produkcióját, mely hangos sikert aratott a résztvevők körében, a zsűri is a legjobb előadásnak ítélte. Az este zenés-táncos mulatsággal ért véget.

A zárónapon az eredményhirdetés következett, ahol kiderült, hogy Szombathely nyerte az összesített versenyt, ezáltal a Bolyai Kupát! Itt nyújtották át az igazgatók a bolyaisok egymás iránti szolidaritásának szép kifejezéseként a kárpátaljai testvériskola vezetőjének az intézményekben gyűjtött pénzadományokat. Végül Kecskemét, a 2024. évi BIT házigazdája átvette a vándorbotot, búcsúzásképp pedig vagy száz torokból zúgott a „Nélküled”.

Galéria

Sikeres adománygyűjtés kárpátaljai testvériskolánk számára

Hatalmas érdeklődés övezte az ukrajnai háború sújtotta Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola számára szervezett pénzgyűjtési akciónkat. Összesen 450 ezer Ft gyűlt össze. Nagy segítséget jelentett az adományok gyarapodásában a 7. és a 9. évfolyamunk által megvalósított sütivásár.
Az összeget az április 12-14-én rendezett zentai Bolyai Iskolák Kárpát-medencei Találkozóján adja át a Papp Tibor igazgató úr által vezetett küldöttségünk.
Köszönjük minden támogatónak és szervezőnek a segítségét!
 

A tudós derűje - Nobel-díjas kutató a Bolyaiban

Március 26-án, a vasárnap reggeli időponthoz képest szokatlan nagy tömeg gyülekezett iskolánk dísztermében. Mindannyian Bruce Alan Beutler amerikai Nobel-díjas tudósra voltak kíváncsiak, aki a Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében látogatott el a Bolyaiba.
Az immunológus és genetikus kutató először a természettudományi laborokban iskolánk diákjaival találkozott, akik  lelkesen mutatták be és magyarázták angolul kísérleteiket. Beutler úr közvetlenül, humorral szólt diákjainkhoz,  biztatta őket a kitartó munkára és higgyenek abban, hogy későbbi tevékenységük pozitívan hat majd az őket körülvevő világra.
A laborlátogatást követően vendégünk a díszteremben tartott előadást, ahol felelevenítette életpályáját, kutatási tevékenységének időnkénti vargabetűit. Biztatta a helyiséget megtöltő fiatalokat, hogy ne adják fel a látszólag reménytelen kutatási eredmények esetén sem terveiket, pozitívan, optimistán közelítsenek a világ jelenségeihez. A résztvevőktől záporozó kérdésekre is megfontolt, tanulságos válaszokat adott a mindvégig mosolygós kutató. A hallgatóság dübörgő tapssal köszönte meg a kivételes élményt. Mindenkire nagy hatást gyakorolt a tudós személyisége, derűje, diákjainknak pedig vélhetően új impulzust adott a személyes találkozás páratlan élménye. Egy tucatnyian közülük délben már Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak vezetésével Szegedre indultak a Nemzeti Tudósképző Akadémia konferenciájára, ahol újabb muníciót kaphatnak majd a Nobel-díjas előadótól.
 
 
 
2023.06.07. - 2023.06.10.
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
2023.06.12. - 2023.06.14.
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák
2023.06.14.
Élménynap (Sport- és egészségnap)
2023.06.15.
Dicséretek átadása, Tehetségbankett
2023.06.16.
Utolsó tanítási nap, 8.c osztály tanulóinak búcsúztatója
2023.06.16. 17:00 -
Tanévzáró ünnepély
2023.06.19. - 2023.06.20.
Előrehozott érettségi szóbeli vizsgák
2023.06.19. - 2023.06.20.
Szóbeli érettségi vizsga 12.a
2023.06.19. - 2023.06.24.
Szőcei tábor
2023.06.21. - 2023.06.23.
Szóbeli érettségi vizsga 12.b