Aktuális hírek

Ügyelet, tanévnyitó, tankönyvek

Ügyeleti időpontok a nyári szünetben:
június 30. (szerda) 9:00-13:00
július 14. (szerda) 9:00-13:00
július 28. (szerda) 9:00-13:00
augusztus 11. (szerda) 9:00-13:00
(Más időpontokban az iskola zárva tart.)


Tanévnyitó ünnepély: augusztus 31. (kedd) 18:00
Gyülekező 17:30 és 17:45 között az osztálytermekben.
Az első tanítási nap: szeptember 1. (szerda)

A tankönyvek átvételének pontos időpontjáról augusztusban honlapunkon adunk tájékoztatást.

OKTV döntősök 2020/2021

 

Huller Olivér

12.A

német nyelv 1. kategória

9. helyezés

 

 

Imre Dániel

11.C

történelem

12. helyezés

 

Kelemen Anna

12.A

informatika 2. kategória

38. helyezés

matematika 2. kategória

42. helyezés

 

Pesti Patrik

11.B

fizika 1. kategória

29. helyezés

 

Rápli Anna

12.A

vizuális kultúra

4. helyezés

 

Szabó Dóra Julianna

12.C

biológia 2. kategória

32. helyezés

 

Szatmári Soma

11.C

informatika 2. kategória

29. helyezés

Tanulónk sikere az informatikai diákolimpián

2021-ben rendezték meg először az European Girls's Olympiad in Informatics (vagyis Európai Lány Informatikai Diákolimpia) versenyt, amin rögtön lett is magyar érem: a négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett. A június 13–19. között megrendezett eseményen a világ 43 országából 156 középiskolás vett részt online.

A középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezután a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy Magyarországot képviselhessék az EGOI-n. A versenyre a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel online módon került sor, a magyar csapat Szombathelyen versenyzett. Kelemen Anna, iskolánk 12.a osztályos tanulója csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat: foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt férfias pályának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/06/22/ezusterem-europai-lany-informatikai-diakolimpia

A diákolimpiáról szóló beszámolóról itt olvasható:  https://www.nyugat.hu/cikk/diakolimpia_szhely_bolyai_kelemen_anna_info_diakolimpia

 

 

Ballagás és tanévzáró ünnepség - másképp

„Mikor a Bolyai Iskola kivonul, a világ kivirul…”

 

Április végén, május elején „rendes” esetben végzőseink az utolsó csengőszó után végigvonulnak az iskola ismerős helyein, majd az udvaron folytatódik a ballagási ünnepség. Idén a rendkívüli körülmények miatt a tanévzáróval egy napon búcsúztak a 12. évfolyamos és a 8. c osztályos diákok, s útvonaluk is egészen másként alakult. Az iskola sarkánál vettek egy éles balkanyart, majd hamarosan a Haladás-stadionban sorakoztak fel a lelátón ülő szeretteik tapsviharától kísérve. A tribünön ülőket a várakozás alatt a búcsúzók bolyais életképeit bemutató videók szórakoztatták.

Papp Tibor igazgató úr humorral fűszerezett, személyes hangvételű beszédében az egyes osztályok stílusjegyeit, emblematikus diákjait, emlékezetes élményeit emelte ki, hangsúlyozva a bolyais pedagógusok és szülők szerepét az eredményekben. Az országos versenyek győztesei és helyezettjei elismerése mellett 12. évfolyamos osztályok legsikeresebb és egyben a közösség által példaképnek tekintett egy-egy tagja Bolyai Érmet kapott. Volt közöttük országos matematikaverseny győztese, diákvezér és reneszánsz lelkületű mérnökjelölt. A búcsúz(tat)ó beszédek közül a végzősökét az aktuális élmények határozták meg (pandémia, távoktatás, a közösségi programok hiánya), a 11. évfolyamosoké pedig nosztalgikus visszatekintés volt a  megvalósult baráti együttlétekre (táborok, gólyaavató,  Bolyai Night, diákbál).

A műsort a leköszönő osztályfőnökök és legendás, kitüntetett tanárok köszöntése zárta, végül elhangzott a várva várt igazgatói mondat:

„A 2020-2021-es tanévet lezárom!” Az aréna hangszóróiból pedig ezúttal nem a jól ismert Hali-induló, hanem a most legnépszerűbb sláger, a „Vakáció-ó-ó” hangzott fel.

 

Az eseményről készült tudósítások megtekinthetők itt:

https://www.nyugat.hu/cikk/rendhagyo_tanevzaro_haladas_sportkomplexum_bolyai_2021

https://www.frisss.hu/aktualis/a-hali-stadionban-zarta-a-tanevet-a-szombathelyi-bolyai-kepgaleriaval

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vege-a-tanitasnak-kitort-a-vakacio-elballagtak-a-vegzos-diakok-vas-megyeben-5027570/

 

Fotók a Galériában láthatók.

 

Apáczai-díjat kapott dr. Vigh Kálmán tanár úr

A pedagógusnap alkalmával Apáczai Csere János-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere iskolánk tanárának, dr. Vigh Kálmánnak. A pedagógus hivatásban elérhető legmagasabb rangú kitüntetést a Pesti Vigadó épületében vehette át kollégánk.
 
Az elismerésről szóló beszámolók itt olvashatók: 
 

Országos matematika versenyt nyert tanulónk

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2021. évi országos döntőjében 1. helyezett lett végzős diákunk, Horváth Áron, felkészítő tanára: Németh Gyula.
Kiemelkedő eredményt ért el a 3. évfolyamosok között Pfliegler Balázs (6. helyezés, felkészítő tanára: Herczeg Andrásné), valamint a 4. évfolyamosok között Pájer Levente (6. helyezés, felkészítő tanára: Csajkásné Róka Judit).
 

Bolyais diák az informatika diákolimpia csapatban

Kiemelkedő eredményt ért el Kelemen Anna végzős tanulónk: bekerült az első alkalommal megszervezett Európai Lány Informatikai Diákolimpia 2021 (EGOI) versenyre készülő magyar csapatba.
Diákunkkal a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság interjút készített, mely itt olvasható:
 

Ballagás 2021

A járványhenyzet miatt végzőseink is rendkívüli módon búcsúznak iskolájuktól. Videót készítettek, melyben felidézik  bolyais élményeiket, érzéseiket.
Sok sikert, szerencsét kívánunk Nektek az érettségi vizsgákhoz és a továbbtanuláshoz!

 

 

Kisfilmek bolyais tehetségekről

A Nemzeti Tehetség Központ a Tehetségek Magyarországa sorozatban videót készített Dobos Dominik és Schütz Brúnó 2020-ban végzett diákjaink középiskolás kutató tevékenységéről és sikereikről:

    
 
2021.08.11. 09:00 - 13:00
Ügyeleti nap
2021.08.31. 18:00 -
Tanévnyitó ünnepély
2021.09.01.
Első tanítási nap