Aktuális hírek

Iskolánk továbbra is a 100 legjobb gimnázium között

HVG hetilap 100 legjobb gimnázium című  különszáma alapján a Bolyai Gimnázium ismét előkelő helyezéseket ért el a rangsorokban:  4.  a gyakorló gimnáziumok,  8. a vidéki gimnáziumok és 26. az intézmények összesített listáján.

Idén az alábbi három fő szempont alapján áll össze a rangsor: 

  • a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményei matematikából és szövegértésből (a 2020. évi mérés a járványhelyzet miatt elmaradt), 
  • a nappali tagozatosok 2020. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit),
  • valamennyi tantárgyból  a 2020-as emelt szinten letett érettségi vizsgák számának az összes érettségi vizsga számához viszonyított aránya százalékban kifejezve.
Az emelt szintű történelemérettségi vizsgák átlaga a Bolyaiban a legmagasabb (91 %).

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Október 6-án ismét gyararapodott iskolánk udvarán az aradi vértanúk emlékműve - Nagysándor József tábornok domborműve került fel a falra. Az alkotást ezúttal is a Művészeti Szakgimnázium egyik végzős növendéke, idén Radics Eliza készítette, mesterei Koller László, Molnár Mercédesz Dorisz és Somogyi Tamás voltak.
Régi hagyomány, hogy az ünnepi műsort a 9.c osztály tanulói adják elő. A produkció során felidézték az október 6-án kivégzett vértanúk életpályáját, kivégzésük előtti utolsó mondataikat, zenei bejátszások és gyönyörű élő énekhang kíséretében. A diákokat Rózsa Viktória osztályfőnök és Takács Marietta tanárnő készítette fel. 
A megemlékezés végén a két intézmény igazgatója az alkotóval együtt leleplezte a lovassági parancsnok domborművét, az emlékfal elé pedig az emlékezés virágai és koszorúja került.
Az eseményről készült fotók a Galériában láthatók.

 

Kutatók éjszakája a Bolyaiban

Idén iskolánk is csatlakozott a Kutatók éjszakája programsorozathoz. A szép számú érdeklődő az alábbi előadásokon, foglalkozásokon vehetett részt:

Baranyai József: Hogyan (nem) működnek a szerveink (anatómia, boncolás, élettan, szövettan)
Dr. Füzesi István: Színes kémia
Dr. Horváth Katalin: Gyantásországban még a kosz is fehér? (Fizikai-kémiai anyagvizsgálat)
Pájer Szabolcs: Elektronika és programozás
Stumpfel Zsoltné: Sebimitáció és újraélesztés
Szabó Bence Farkas: Futtassuk meg a DNS-t!
Szauer Ágoston: Csillagnéző

A programon készült fotók a Galériában tekinthetők meg.

Nagy sikerű családi délután a Bolyaiban

Élénk érdeklődés mellett zajlott szeptember utolsó péntekjén a Bolyais Szülők Egyesületének szervezésében a hagyományos tanév eleji családi napunk. Az eseményről szóló beszámoló itt olvasható, a fotók a Galériában tekinthetők meg.

 

Projektzáró a megújult Bolyaiban

Szeptember 24-én iskolánk közösségének jelenlétében zajlott az EFOP-4.1.3-17-2017-00211 számú, Tanulást segítő terek infrastrukturális fejlesztése az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban Szombathelyen című projekt hivatalos zárása.

A 170 millió forintos pályázati támogatás révén  új, szellőztethető tetőt kapott a tornaterem, megújultak a hozzá tartozó öltözők és vizesblokkok is. Az épületben az összes mosdó új burkolatot kapott mozgásérzékelős világítással, fotocellás vízöblítéssel, automata szappan- és kézfertőtlenítő-adagolókkal.
Az ünnepségen megjelent és köszöntőt mondott dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, valamint Hermann Judit, az EMMI főosztályvezetője.
Az eseményről szóló tudósítások itt olvashatók:

Az Ifjú tudósok verseny televíziós döntőjében szerepelt diákunk

Varga Pongrác idén érettségizett tanulónk biológia tantárgyból bejutott az Ifjú Tudósok országos verseny nyolcas döntőjébe, ahol 2. helyezést ért el. Pongrác felkészítői Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által meghirdetett vetélkedő utolsó szakaszát az M5 televíziós csatorna is nyomon követte.
A versenyről szóló tudósítás itt olvasható:
 
Tanulónk döntőbeli párviadalai itt tekinthetők meg:

Pedagógusaink és munkatársunk elismerése

Szeptember 3-án Budapesten, az ELTE tanévnyitó ünnepségén vehette át Mikics Lászlóné tanítónő az egyetem vezetésétől a Lorántffy Zsuzsanna Emléklapot.
Lorántffy Zsuzsanna Emléklap elismerésben azok a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottak részesülhetnek, akik munkájuk során legalább tíz éven keresztül átlagon felüli teljesítményt értek el vagy az adományozás évében kiemelkedő érdemeket szereztek.
Szeptember 8-án Gáspárné Marton Tünde, Rózsa Viktória és Kocsis Zsolt bolyais pedagógusok Pedagógia Mestere kitüntetést vehettek át prof. dr. Borhy László rektor úrtól, Stróbl Aliz pedagógiai asszisztens Dicsérő Oklevélben részesült.

 
 

Kiváló szereplés az informatikai diákolimpián

Németh Marcell (10.c) ezüstérmet szerzett az Európai Junior Informatikai Diákolimpián.
A minden korábbinál sikeresebb magyar csapat tagjaként a 27. helyen végzett diákunk a nemzetközi mezőnyben, ezzel az eredménnyel érdemelte ki az elismerést.
A részletek itt olvashatók:

 

2021.10.23. - 2021.11.01.
Őszi szünet
2021.11.02.
Az őszi szünet utáni első tanítási nap
2021.11.04. 14:30 -
Bolyai Matematika Verseny díjkiosztó
2021.11.05.
A 4 és 8 évfolyamos gimnáziumi tehetséggondozó-felkészítő tanfolyamok indulása
2021.11.12.
Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny (3-8. évfolyam)
2021.11.19. 14:30 -
Bolyai Matematika Csapatverseny (9-12. évfolyam) megyei forduló (14.30)
2021.11.26. 11:00 - 15:00
Nevelési értekezlet
2021.11.29. 17:00 -
Szülői értekezlet (12. évfolyam) - tájékoztató az érettségiről és a felvételi eljárásról
2021.11.29. 17:00 - 19:00
Online fogadóóra minden évfolyamnak
2021.12.02.
Adventi kirándulás Ausztriában