Aktuális hírek

Szülői-nevelői bál

Bolyais siker a városi gólyaavatón

Január 31-én nyolcadszor rendezték meg a városi gólyaavatót az AGORA - Művelődési és Sportházban. Kilenc, a saját iskolájában szervezett gólyaavatón nyertes kilencedik évfolyamos osztály vett részt a vetélkedőn. Iskolánkat a 9. c csapata képviselte, akikhez csatlakoztak más osztályokból is diákok, a nézőtéren pedig szép számú bolyais támogatta versenyzőinket. 
Tanulóinknak előzetes feladatként a Mézga család meséje jutott, ebből a témából kellett rövid produkciót, plakátot és menüt tervezni. Rendkívül szoros versenyben  - tovább őrizve a hagyományokat - sorozatban negyedik alkalommal is a Bolyai Gimnázium nyerte a vetélkedőt!
 
A gólyaavatóról szóló képes beszámolók itt tekinthetők meg:   vaol.hu   nyugat.hu 

Anonim tanárok, könnyek és a leggyakoribb szó

Szalagavató a Bolyaiban 2019. január 26.

Megőrizve megújítani. Minden hagyományápoló vágyott célja ez. A szalagavatók sokéves rendje szerint feldíszített aula, büfé és tornacsarnok várta a végzős diákok családtagjait, barátait az iskolában megrendezett ünnepen. A három osztály zenés bevonulását előbb a diákok, majd tanáraik szalagjának feltűzése követte.
Az évfolyam nevében megszólaló Csóka Tibor osztályfőnök (12.a) kimerevített pillanatképként értékelte az eseményt, amely egész életében elkíséri az est résztvevőit, s arra biztatta tanítványait, hogy bízzanak magukban és mindabban, amit szüleiktől és az iskolától kaptak.

Mégis, mi az, ami egymás felé tereli és összetartja a diáklét – életkorok, ízlések, korlátok és szabadság, célok és vágyak ellentéteitől mindig robbanásra kész – szentháromságát: Szülőt, Gyermeket, Pedagógust? A válaszért az osztályfőnöküktől búcsúzók egyike Pál apostolhoz fordult: a szeretet, ami sosem múlik el – érzelemtől és értelemtől vezérelt tetteinknek sorozata.
Az iskola végzős osztályai humoros kerettörténetbe ágyazott, rengeteg készülést kívánó, igényes táncprodukciókat is magába foglaló revüvel szórakoztatták közönségüket és egymást.
A 2019. évi szalagavató legnagyobb újítása mégsem a profi videós trükkök, hibátlan szövegmondás, frappáns gegek voltak, hanem az az érett gondolkodás, ami az én helyett az ő és a mi létjogosultságát is észrevette és megjelenítette. A kamasz-és ifjúkor küszöbén állva ide-oda kacsintva hol diákszemmel, hol tanáraik szemszögéből villantották fel a bolyaisok hétköznapjait, konfliktusait és ünnepeit.
Hiszen az Anonim Tanárok terápiás gyűlésein a diákjaik érdeklődésének hiánya és órai magaviselete miatt letargiába esett tanerőket jelenítették meg, de ők voltak azok is, akik a világűrbe is képesek voltak elutazni, hogy tanáruk elveszettnek vélt boldogságát megtalálják. Felvillantották az osztályon belüli világnézeti (értsd: bioszos-töris) és az a-s, b-s, c-s ellentéteket, a műsor végjátékában mégis egymást átölelve énekelték száz torokból, hogy: „Azért vannak a jó barátok, hogy az eltűnt boldogságot visszaidézzék egy fázós alkonyon.”

A vacsorát követően sokadik arcukat megmutatva elegáns keringőt lejtettek a párok, majd a kisgavallérok édesanyjukkal, a kiskisasszonyok pedig édesapjukkal léptek a parkettre. Az estet a Spektrum együttes hatalmas bulija zárta.

S hogy a leggyakoribb szó?
Nos, az a KÖSZÖNJÜK volt.

 

Képgalériák: nyugat.hu  vaol.hu 

Központi írásbeli felvételi vizsgák

2019. január 19-én (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.
Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban.
A tanulók a terembeosztásról a vizsga napján az aulában tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 19-én az írásbeli vizsgán, január 24-én (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.
A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 25-én (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 414-es teremben. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.
A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2019. február 25-26 (hétfő-kedd). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek/ Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 11-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.
A középfokú felvételi eljárás részleteiről itt tájékozódhat.

Ismét gyűjtöttünk a csángó gyermekeknek

Iskolánk 2018-ban is csatlakozott a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége karácsonyi ajándékgyűjtő akciójához, mely a legkeletibb magyar nyelvterületen nagyon nehéz sorban élő moldvai csángó gyermekek karácsonyának örömtelibbé tételére szolgált.
A bolyais diákok, szülők és tanárok két hét alatt alatt összesen másfél száz cipős doboznyi és több zsák tartós élelmiszert, tisztálkodó szert, játékot és édességet ajánlottak fel a célra, sokan néhány kedves gondolatot is írtak az ajándék mellé.
A Bolyaiban összegyűjtött adományokat Forrófalva településre és a Csángó Tanulmányi Központ  gyermekeihez juttatták el a szervezők. Az erről szóló beszámolót itt olvashatják.
Köszönjük minden ajándékozónak a nemes gesztusát, szeretetteli cselekedetét!

A Bolyai közössége

Tehetségbankett

Közel 190 diákunk vehetett át elismerő oklevelet a 2017-2018-as tanévben elért országos versenyeredményeikért a december 19-i hagyományos tehetség banketten felkészítő tanárától. A rendezvényt gazdagította Szalai Bence (11.a) fuvolajátéka, Tóth Dániel (Szombathely hangja, 2011) énekes-gitáros előadása, valamint Ekler Luca öregdiákunk jelenléte, gondolatai. A két vendéggel Papp Tibor igazgató úr beszélgetett. Luca – aki parasportolóként távolugrásban világcsúcstartó, s idén Európa-bajnoki címét szerzett – megkapó őszinteséggel beszélt betegségéről, a motiváció és az akaraterő fontosságáról, terveiről. A rendezvény vegyeskarunk produkciójával folytatódott, majd állófogadással zárult.

Galéria

Értelem és érzelem - Tehetségnap a Bolyaiban

Karácsony előtt néhány nappal nem csak a szokásos szünet előtti izgalom miatt zsongott a Bolyai. A már hagyománnyá váló Tehetségnapon diákjaink és tanáraink, valamint az iskola öregdiákjainak és a meghívott előadóknak tehetsége villant fel az adventi gyertyák és csillámfüzérek fényében.

A találkozó öröme és egyben vágyott célja, hogy a pályaválasztás előtt álló felsőbb évfolyamosok képet kapjanak lehetséges jövendő szakmájukról, a kisebbek pedig megmutathassák egymásnak és tanáraiknak lényük kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb oldalát a „Miben vagyok tehetséges?” elnevezésű műsorfolyamban. A nyolcadikos gimnazisták számára a tantervbe ágyazott, következő évben esedékes tehetségsáv vált elevenné: tízedikes társaik tették vonzóvá saját tapasztalataikon keresztül a választható sávokat.

Nem véletlen, hogy a fejvadász cégek manapság az IQ mellett a pályázók érzelmi intelligenciáját is igyekeznek felmérni. Az együttérzés, a különféle személyiségekhez való aktív és hatékony kapcsolódás képességét csírájában mindenki magában hordozza, ám a fejlesztés terepe gyermek-és ifjúkorban a család és az iskola. Ennek jegyében készített karácsonyi ajándékot és adott műsort ezen a napon a 9. évfolyam a Vakok Intézetében, a gencsapáti nevelőotthonban és az Aranyhídban, s tekintettek meg a 8. c-sek a 11. b-s tanulók által a fogyatékkal élő embertársaikkal való együttléteikről készített kisfilmet.

Szintén az iskola falain kívül, a megyei könyvtárban ismerkedtek egykorvolt felfedezőkkel az ötödikesek, majd önkéntes mentorok segítségével a Weöres Sándor Színház és a Logiscool tevékenységeibe kukkanthattak be.

Előzetes regisztrációt követően a felsőbb évfolyamosok két pályaorientációs előadáson vettek részt, melyeket a már említett, öregdiákok és meghívott vendégek adtak ajándékként a jövendő nyomozóinak, zeneművészeinek, közgazdászainak, filmrendezőinek, orvosainak, gépészeinek, történészeinek, gyógyszerészeinek, pilótáinak, informatikusainak és jogászainak karácsonyfája alá. A Bolyai pedagógusai pedig az általuk nagyra becsült építészek, sportolók, írók, költők, rockzenészek, matematikusok, természettudósok arcképei nyomán állították a 6-7. évfolyamos diákok elé a tehetség sokféle útját és megnyilvánulásait.

A tehetség: 10 % adomány, 90 % szorgalom – halhattuk a Tehetségnap megnyitóján Putz Ádám pszichológustól, egyetemi oktatótól. Reméljük, hogy diákjaink ezen a napon kellő motivációt kaptak a nagyobbik részhez.

A csütörtöki nap zárásaként ezúttal az evangélikus templomban került sor hagyományos karácsonyi koncertünkre. Iskolánk három kórusát Pilnay Sándorné tanárnő és Bánó Zoltán egyetemi hallgató vezényelte. A programban Kodály Zoltán, Gryllus Vilmos, valamint angol, német, norvég és amerikai szerzők karácsonyi dallamai hangzottak fel, időnként hangszeres kísérettel. Pilinszky János gondolatait Novák Henrietta tolmácsolta, Jakab Zsófia (9.a) saját szerzeményeit adta elő.

Galéria

2019.02.17. - 2019.02.22.
Präbichli sítábor (6. évfolyam)
2019.02.23.
Szülői-Nevelői Bál
2019.02.25.
Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
2019.02.25. - 2019.02.26.
Szóbeli elbeszélgetés a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkezőknek biológiából és történelemből
2019.03.06.
Diáknap (tervezet)
2019.03.13.
XIII. Bolyai Táncház
2019.03.14. 11:00 - 14:00
Március 15-i ünnepély, nevelési értekezlet
2019.03.15.
Március 15. nemzeti ünnep, munkaszüneti nap
2019.03.17.
Közös ünneplés Zoboralján az alsóbodoki testvériskolával