Aktuális hírek

Központi írásbeli felvételi vizsgák 2018. január 20-án

2018. január 20-án (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.
Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban.

A tanulók a terembeosztásról a vizsga napján az aulában tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 20-án az írásbeli vizsgán, január 25-én (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 26-án (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 414-es teremben. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2018. február 26-27 (hétfő-kedd). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek/ Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 10-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

A felvételi eljárásról további információk elérhetők itt.

Tájékoztató az első osztályos beiratkozásról

 

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 2018/2019-es tanévben két első osztályt indít jó iskolaérettségi szinttel rendelkező gyermekeknek.
2018. február 10-én (szombaton) 10 órától tájékoztató napot tartunk, ahol megismerkedhetnek az iskola programjával, a beiratkozás módjával.
Sok szeretettel várunk minden kedves szülőt és gyermekeiket!
Bővebb információ honlapunk Szülőknek/Beiskolázás menüjében alatt található. 

Szülői – Nevelői Bál

Tisztelt Pedagógusok! Kedves Szülők!

A Bolyais Szülők Egyesülete szeretettel meghívja Önöket a 2017/2018-as tanév Szülői – Nevelői Báljára.
A bál időpontja: 2018. február 10., szombat 19.00 óra
Helyszín: Tóvendéglő, Szombathely, Rumi Rajki sétány 1.
Belépődíj: 6.500,- Ft/fő

A hangulatos zenéről a HELIOS zenekar gondoskodik.

A bál programja:

18.30 kapunyitás
19.00 a bál hivatalos megnyitója
A nyitótáncot követően meglepetésműsorokkal fokozzuk a hangulatot, ebben segítségünkre lesznek a Tanárok, a Diákok és a Szülők.
Éjfél előtt tombola

A nagy sikerre való tekintettel, az idei évben is meghirdetjük az osztályok közötti versenyt.
A HOLDFÉNY LIGET jóvoltából a legnagyobb asztaltársaságot kiállító osztály tanulói nyereményben részesülnek, melyet a Liget kötélpályáján válthatnak be.

Báli belépőjegyek és támogatójegyek a következő időpontokban készpénzért vásárolhatóak az iskolában:
Január 23. kedd, 26. péntek, 30. kedd reggel 7.15 és 8.00 óra között, valamint február 2. péntek, 5. hétfő, 6. kedd reggel 7.15 és 8.00 óra között és a szülői értekezletek és a fogadóórák ideje alatt, február 5.,6. délután 16 és 19 óra között.
Jegyek 2017. február 6-ig az egyesület bankszámlájára utalással is foglalhatóak. Az átutalás közlemény rovatában kérjük feltüntetni a résztvevők nevét, a gyermek/ek osztályát, és a választott menük betűjelét. Az átutalással fizetett jegyek személyesen az iskola portáján lesznek átvehetőek.

Bővebb információ és menüválasztási lehetőség az iskola honlapján és portáján, illetve az egyesület facebook oldalán olvasható: https://www.facebook.com/bolyaisszulok/

Bankszámlaszámunk: 11747006-20219736

Szívesen fogadjuk és köszönjük a tombolatárgyak és utalványok felajánlását, melyeket az iskola portáján gyűjtünk.

A BÁL TELJES BEVÉTELÉT AZ ISKOLÁNK TANULÓINAK JAVÁRA FORDÍTJUK.

 

 

 

 

 

„Egyedül nem megy…”

Tehetségbankett a Bolyaiban

    Ahol a tanárnő hibátlanul konferál, a technikus és a tagozatvezető együtt gitározik a diákzenekarral, tanári kórus bátorítja az énekkart, s az igazgató slágert énekel – ott valóban hitelesnek érezzük a mondást: „A tehetségről csak részben mondhatjuk azt, hogy istenadta. A másik része csakis attól függ, hogy mennyire tudunk tanulni egymástól.”

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium december 20-án rendezte meg hagyományos tehetségbankettjét, amelyen azokat a diákokat nevezik meg és ünneplik, akik az előző tanévben tanulmányi vagy sportversenyen jelentős országos eredményt értek el. Idén mintegy másfélszáz tanuló részesült oklevélben, valamint szülei, társai és tanárai nyíltszíni tapsában. A bankett logója, az ötszirmú kék virág a tehetség többféle megnyilvánulását jelképezte: a díjazottak között természetesen matematikus-, nyelvész-, biológus-, informatikus- és történészpalánták, népdalénekesek, újságíró, tájfutók, „robotolimpikonok” is voltak – s talán a következő évtized nagy hírű kosarasai, atlétái, úszói, tornászai, síelői.

 A „segítés városában” különösen hangsúlyos a tény, hogy mind az országos elsősegélynyújtó, mind az elsősegély-ismereti versenyt bolyais diákok nyerték 2017-ben.  A díjakat az iskola korábbi igazgatói – dr. Lenner Tibor és Károly Frigyes –, jelenlegi első embere, Papp Tibor és dr. Varga Roland, az iskolaszék elnöke adták át a gyerekeknek.

A tehetségbankett alkalmat teremtett arra is, hogy az iskola közössége megemlékezzen a nyolcosztályos gimnázium megalapításának 25. évfordulójáról. Ennek kapcsán egy fotókiállítás is nyílt az iskola galériájában. A nagyközönség előtt felsorakozott és jutalmazott diáksereg minden ünnepi beszédnél ékesebb bizonyítékát adta a gimnázium létjogosultságának.

A fiatal tehetségek, szüleik és tanáraik közös munkáját az est zárásaképp a rendezvény díszvendége méltatta. Paulisz Boldizsár a cselekvő szeretet jegyében válaszolt Reményik Sándor egykori felszólítására: ”Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!”  Hisz az építész saját hitéből és erejéből emelt iskolát és templomot a Nyitra melletti Alsóbodokon – megvetve ezzel egy immár 13 esztendeje gyümölcsöző testvériskolai kapcsolat alapjait is a Bolyai és az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola tagjai között. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének méltó birtokosa szeretetet, a diákkórus pedig záródalával égi szent békét kívánt a jelenlévő kitüntetetteknek és vendégeknek.

A rendezvényről Czika László készített fotókat, melyek megtekinthetők a Galériában.

http://www.sztv.hu/hirek/tehetseges-diakokat-koszontottek-20171222

Mikulás futás

Földesné Bolfert Erika tanárnő szervezésében az idén már hagyományosnak mondható Mikulás futásra december 5-én került sor. Igazgató úr lelkesítő szavai és a krampuszok zenés bemelegítését követően a Mikulás személyesen indította útjára a futókat. A kicsik az iskola körül, míg a nagyobbak egészen a Csónakázótóig futottak. A megfáradt Mikulás-sapkás gyerekeket és a hozzájuk csatlakozó lelkes tanárokat és szülőket az iskola kapujában várta a Mikulás.
Szerencsére a rossz időjárás sem tudta kedvét szegni a résztvevőknek, és még arra is maradt energiájuk, hogy énekszóval köszöntsék a "Nagyszakállút". Természetesen nem maradt el a jutalom, a zsákból mindenkinek jutott szaloncukor.
Köszönjük a futóknak és a szervezőknek ezt a kellemes délutánt, ami igazi ráhangolódás volt a szerdai Mikulás ünnepségre.
Jövőre is várunk mindenkit szeretettel!
Aki lemaradt volna róla, vagy szeretné feleleveníteni az élmény, nézze meg a galériában az eseményről készült képeket!

Bolyais Szülők Egyesülete

Csángó gyermekeknek gyűjtöttünk

Iskolánk is csatlakozott a Gyakorlóiskolák iskolaszövetsége elnökségének karácsonyi ajándékgyűjtő akciójához, mely a legkeletibb magyar nyelvterületen nagyon nehéz sorban élő moldvai csángó gyermekek karácsonyának örömtelibbé tételére szolgál.
A bolyais diákok, szülők és tanárok néhány nap alatt összesen 173 cipős doboznyi és 23 zsák tartós élelmiszert, tisztálkodó szert, játékot és édességet ajánlottak fel a célra, s néhány kedves gondolatot is írtak az ajándék mellé.
A gyakorlóiskolák által összegyűjtött adományokat a legszegényebb (Lábnyik) és a legkeletibb (Magyarfalu) csángó magyar települések gyermekeihez juttatják el a szervezők.
Köszönjük minden ajándékozónak a nemes gesztusát, szeretetteli cselekedetét!

A Bolyai közössége

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

Előkelő helyen iskolánk a középiskolák rangsorában

A magyarországi középiskolák között a 14. helyre került a Bolyai Gimnázium a HVG hetilap által közölt listán. Iskolánk a gyakorlóintézmények közül a 3., a felvételi pontszámok alapján a 10. lett.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói  figyelembe vették a 10. évfolyamosok 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből, irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A rangsor első húsz helyezettje megtekinthető itt.