Aktuális hírek

Központi írásbeli felvételi vizsgák és szóbeli elbeszélgetés

2022. január 22-én (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők központi írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.

Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban, a 4. osztályos tanulók az udvar felől, a 8. osztályos tanulók a főbejárat felől érkezve. A tanulóknak az iskola épületében szájmaszkot kell viselniük. A tanulók a járványügyi előírások betartásával történő terembeosztásról a vizsga napján az aulában tájékozódhatnak. A szülők nem tartózkodhatnak az iskolában.

Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 22-én az írásbeli vizsgán, január 27-én (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

Azok a tanulók, akik igazoltan COVID-fertőzésben szenvednek vagy igazoltan házi karanténba kerültek, vagy önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt sem a központi írásbeli vizsgán, sem annak pótnapján nem tudtak megjelenni, február 4-én 14 órakor is megírhatják a feladatlapokat.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 28-án (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 041. sz. biológia előadó teremben. A helyiség az udvar felől, a labor bejáratán át közelíthető meg. A járványügyi előírások miatt a felnőtt kísérő számára a belépéshez védettségi igazolás szükséges. A megtekintés előzetes regisztráció alapján történik. A regisztrációs felület január 21-én válik elérhetővé honlapunkon.

A február 4-i pótló írásbeli dolgozatok megtekintése február 9-én 8-16 óra között lehetséges a titkárságunkon. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2022. március 1-2. (kedd-szerda). A részletes beosztást február 22-ig honlapunkon, a Szülőknek/Gimnáziumi felvételi menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

Az írásbeli vizsgával kapcsolatos rendeletek, útmutatók itt érhetők el: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/tajekoztatok/KIFIR_kozponti_irasbeli_vizsga.pdf                                                                                         

 

 

Iskolánk karácsonyi koncertje

A jelenlegi járványhelyzetben sajnos nem tudtuk megtartani közönség előtt a hagyományos karácsonyi koncertünket, kórusaink ezért videófelvételen rögzítették előadásukat.
Fogadják szeretettel!
 

 

Sikeres karácsonyi adománygyűjtő akciók iskolánkban

Az adventi időszakban két, az egész iskolai közösséget megszólító adománygyűjtést bonyolítottunk le.
A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének hagyományos karácsonyi akciójához csatlakozva 325 db cipősdobozba csomagolt ajándékcsomag gyűlt össze a moldvai csángó magyar gyerekek részére, melyet december 10-én a fővárosba szállítottunk, ahonnét a többi intézmény gyűjtésével együtt a karácsonyi ünnepek előtt fuvarozzák ki Sándor József, az egri gyakorlóiskola volt igazgatója szervezésében Moldvába.
A másik aktivitás a vas megyei autista gyerekekkel foglalkozó PontMás Alapítvány adományboltja részére szervezett akció volt, melyet két nyolcadik évfolyamos diákunk kezdeményezett. Az eredmény: 40 hatalmas csomag.

A gyűjtésről szóló beszámoló itt olvasható.
Az adománygyűjtésekhez kapcsolódó fotók a Galériában láthatók.

Iskolánk továbbra is a 100 legjobb gimnázium között

HVG hetilap 100 legjobb gimnázium című  különszáma alapján a Bolyai Gimnázium ismét előkelő helyezéseket ért el a rangsorokban:  4.  a gyakorló gimnáziumok,  8. a vidéki gimnáziumok és 26. az intézmények összesített listáján.

Idén az alábbi három fő szempont alapján áll össze a rangsor: 

  • a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményei matematikából és szövegértésből (a 2020. évi mérés a járványhelyzet miatt elmaradt), 
  • a nappali tagozatosok 2020. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit),
  • valamennyi tantárgyból  a 2020-as emelt szinten letett érettségi vizsgák számának az összes érettségi vizsga számához viszonyított aránya százalékban kifejezve.
Az emelt szintű történelemérettségi vizsgák átlaga a Bolyaiban a legmagasabb (91 %).

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Október 6-án ismét gyararapodott iskolánk udvarán az aradi vértanúk emlékműve - Nagysándor József tábornok domborműve került fel a falra. Az alkotást ezúttal is a Művészeti Szakgimnázium egyik végzős növendéke, idén Radics Eliza készítette, mesterei Koller László, Molnár Mercédesz Dorisz és Somogyi Tamás voltak.
Régi hagyomány, hogy az ünnepi műsort a 9.c osztály tanulói adják elő. A produkció során felidézték az október 6-án kivégzett vértanúk életpályáját, kivégzésük előtti utolsó mondataikat, zenei bejátszások és gyönyörű élő énekhang kíséretében. A diákokat Rózsa Viktória osztályfőnök és Takács Marietta tanárnő készítette fel. 
A megemlékezés végén a két intézmény igazgatója az alkotóval együtt leleplezte a lovassági parancsnok domborművét, az emlékfal elé pedig az emlékezés virágai és koszorúja került.
Az eseményről készült fotók a Galériában láthatók.

 

Kutatók éjszakája a Bolyaiban

Idén iskolánk is csatlakozott a Kutatók éjszakája programsorozathoz. A szép számú érdeklődő az alábbi előadásokon, foglalkozásokon vehetett részt:

Baranyai József: Hogyan (nem) működnek a szerveink (anatómia, boncolás, élettan, szövettan)
Dr. Füzesi István: Színes kémia
Dr. Horváth Katalin: Gyantásországban még a kosz is fehér? (Fizikai-kémiai anyagvizsgálat)
Pájer Szabolcs: Elektronika és programozás
Stumpfel Zsoltné: Sebimitáció és újraélesztés
Szabó Bence Farkas: Futtassuk meg a DNS-t!
Szauer Ágoston: Csillagnéző

A programon készült fotók a Galériában tekinthetők meg.

Nagy sikerű családi délután a Bolyaiban

Élénk érdeklődés mellett zajlott szeptember utolsó péntekjén a Bolyais Szülők Egyesületének szervezésében a hagyományos tanév eleji családi napunk. Az eseményről szóló beszámoló itt olvasható, a fotók a Galériában tekinthetők meg.

 

Projektzáró a megújult Bolyaiban

Szeptember 24-én iskolánk közösségének jelenlétében zajlott az EFOP-4.1.3-17-2017-00211 számú, Tanulást segítő terek infrastrukturális fejlesztése az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban Szombathelyen című projekt hivatalos zárása.

A 170 millió forintos pályázati támogatás révén  új, szellőztethető tetőt kapott a tornaterem, megújultak a hozzá tartozó öltözők és vizesblokkok is. Az épületben az összes mosdó új burkolatot kapott mozgásérzékelős világítással, fotocellás vízöblítéssel, automata szappan- és kézfertőtlenítő-adagolókkal.
Az ünnepségen megjelent és köszöntőt mondott dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, valamint Hermann Judit, az EMMI főosztályvezetője.
Az eseményről szóló tudósítások itt olvashatók:

Az Ifjú tudósok verseny televíziós döntőjében szerepelt diákunk

Varga Pongrác idén érettségizett tanulónk biológia tantárgyból bejutott az Ifjú Tudósok országos verseny nyolcas döntőjébe, ahol 2. helyezést ért el. Pongrác felkészítői Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által meghirdetett vetélkedő utolsó szakaszát az M5 televíziós csatorna is nyomon követte.
A versenyről szóló tudósítás itt olvasható:
 
Tanulónk döntőbeli párviadalai itt tekinthetők meg:

Pedagógusaink és munkatársunk elismerése

Szeptember 3-án Budapesten, az ELTE tanévnyitó ünnepségén vehette át Mikics Lászlóné tanítónő az egyetem vezetésétől a Lorántffy Zsuzsanna Emléklapot.
Lorántffy Zsuzsanna Emléklap elismerésben azok a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottak részesülhetnek, akik munkájuk során legalább tíz éven keresztül átlagon felüli teljesítményt értek el vagy az adományozás évében kiemelkedő érdemeket szereztek.
Szeptember 8-án Gáspárné Marton Tünde, Rózsa Viktória és Kocsis Zsolt bolyais pedagógusok Pedagógia Mestere kitüntetést vehettek át prof. dr. Borhy László rektor úrtól, Stróbl Aliz pedagógiai asszisztens Dicsérő Oklevélben részesült.

 
 

Kiváló szereplés az informatikai diákolimpián

Németh Marcell (10.c) ezüstérmet szerzett az Európai Junior Informatikai Diákolimpián.
A minden korábbinál sikeresebb magyar csapat tagjaként a 27. helyen végzett diákunk a nemzetközi mezőnyben, ezzel az eredménnyel érdemelte ki az elismerést.
A részletek itt olvashatók:

 

2022.01.27. 14:00 -
Pótló írásbeli felvételi vizsga a 8 és 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők számára azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni a vizsgákon
2022.01.28.
A félévi értesítők kiosztásának határideje
2022.01.29.
Szalagavató
2022.02.05. 10:00 -
Tájékoztató nap a 12 évfolyamos iskola első osztályáról
2022.02.07. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra (1-4. és 9-12. évfolyam)
2022.02.08.
A játékos iskolaérettségi foglalkozások kezdőnapja
2022.02.08. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra (5-8. évfolyam)
2022.02.11.
Bolyai diákbál a 10. évfolyam szervezésében
2022.02.13. - 2022.02.18.
Lackenhofi sítábor (6. évfolyam)
2022.02.15.
Az érettségire és a felsőfokú felvételire jelentkezés határideje