Aktuális hírek

Az Ifjú tudósok verseny televíziós döntőjében szerepelt diákunk

Varga Pongrác idén érettségizett tanulónk biológia tantárgyból bejutott az Ifjú Tudósok országos verseny nyolcas döntőjébe, ahol 2. helyezést ért el. Pongrác felkészítői Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által meghirdetett vetélkedő utolsó szakaszát az M5 televíziós csatorna is nyomon követte.
A versenyről szóló tudósítás itt olvasható:
 
Tanulónk döntőbeli párviadalai itt tekinthetők meg:

Pedagógusaink és munkatársunk elismerése

Szeptember 3-án Budapesten, az ELTE tanévnyitó ünnepségén vehette át Mikics Lászlóné tanítónő az egyetem vezetésétől a Lorántffy Zsuzsanna Emléklapot.
Lorántffy Zsuzsanna Emléklap elismerésben azok a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottak részesülhetnek, akik munkájuk során legalább tíz éven keresztül átlagon felüli teljesítményt értek el vagy az adományozás évében kiemelkedő érdemeket szereztek.
Szeptember 8-án Gáspárné Marton Tünde, Rózsa Viktória és Kocsis Zsolt bolyais pedagógusok Pedagógia Mestere kitüntetést vehettek át prof. dr. Borhy László rektor úrtól, Stróbl Aliz pedagógiai asszisztens Dicsérő Oklevélben részesült.

 
 

Kiváló szereplés az informatikai diákolimpián

Németh Marcell (10.c) ezüstérmet szerzett az Európai Junior Informatikai Diákolimpián.
A minden korábbinál sikeresebb magyar csapat tagjaként a 27. helyen végzett diákunk a nemzetközi mezőnyben, ezzel az eredménnyel érdemelte ki az elismerést.
A részletek itt olvashatók:

 

12 év feletti diákjaink oltása

Tisztelt Szülők!
Kormányzati rendelkezés alapján 2021. augusztus 30-31-én, illetve szeptember 2-3-án lehetőség nyílik iskolánkban is a 12 éven felüli tanulók számára a COVID-19 elleni védőoltás felvétele Pfizer vakcinával. A második oltásra 3 hét múlva, azaz a szeptember 20-i héten kerül sor. 
Az oltási akcióval kapcsolatos szülői igény felmérése augusztus 25-ig történik.
A szülők számára az osztályfőnökök küldik ki  a szükséges információkat és dokumentumokat.

OKTV döntősök 2020/2021

 

Huller Olivér

12.A

német nyelv 1. kategória

9. helyezés

 

 

Imre Dániel

11.C

történelem

12. helyezés

 

Kelemen Anna

12.A

informatika 2. kategória

38. helyezés

matematika 2. kategória

42. helyezés

 

Pesti Patrik

11.B

fizika 1. kategória

29. helyezés

 

Rápli Anna

12.A

vizuális kultúra

4. helyezés

 

Szabó Dóra Julianna

12.C

biológia 2. kategória

32. helyezés

 

Szatmári Soma

11.C

informatika 2. kategória

29. helyezés

Tanulónk sikere az informatikai diákolimpián

2021-ben rendezték meg először az European Girls's Olympiad in Informatics (vagyis Európai Lány Informatikai Diákolimpia) versenyt, amin rögtön lett is magyar érem: a négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett. A június 13–19. között megrendezett eseményen a világ 43 országából 156 középiskolás vett részt online.

A középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezután a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy Magyarországot képviselhessék az EGOI-n. A versenyre a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel online módon került sor, a magyar csapat Szombathelyen versenyzett. Kelemen Anna, iskolánk 12.a osztályos tanulója csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat: foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt férfias pályának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/06/22/ezusterem-europai-lany-informatikai-diakolimpia

A diákolimpiáról szóló beszámolóról itt olvasható:  https://www.nyugat.hu/cikk/diakolimpia_szhely_bolyai_kelemen_anna_info_diakolimpia

 

 

Ballagás és tanévzáró ünnepség - másképp

„Mikor a Bolyai Iskola kivonul, a világ kivirul…”

 

Április végén, május elején „rendes” esetben végzőseink az utolsó csengőszó után végigvonulnak az iskola ismerős helyein, majd az udvaron folytatódik a ballagási ünnepség. Idén a rendkívüli körülmények miatt a tanévzáróval egy napon búcsúztak a 12. évfolyamos és a 8. c osztályos diákok, s útvonaluk is egészen másként alakult. Az iskola sarkánál vettek egy éles balkanyart, majd hamarosan a Haladás-stadionban sorakoztak fel a lelátón ülő szeretteik tapsviharától kísérve. A tribünön ülőket a várakozás alatt a búcsúzók bolyais életképeit bemutató videók szórakoztatták.

Papp Tibor igazgató úr humorral fűszerezett, személyes hangvételű beszédében az egyes osztályok stílusjegyeit, emblematikus diákjait, emlékezetes élményeit emelte ki, hangsúlyozva a bolyais pedagógusok és szülők szerepét az eredményekben. Az országos versenyek győztesei és helyezettjei elismerése mellett 12. évfolyamos osztályok legsikeresebb és egyben a közösség által példaképnek tekintett egy-egy tagja Bolyai Érmet kapott. Volt közöttük országos matematikaverseny győztese, diákvezér és reneszánsz lelkületű mérnökjelölt. A búcsúz(tat)ó beszédek közül a végzősökét az aktuális élmények határozták meg (pandémia, távoktatás, a közösségi programok hiánya), a 11. évfolyamosoké pedig nosztalgikus visszatekintés volt a  megvalósult baráti együttlétekre (táborok, gólyaavató,  Bolyai Night, diákbál).

A műsort a leköszönő osztályfőnökök és legendás, kitüntetett tanárok köszöntése zárta, végül elhangzott a várva várt igazgatói mondat:

„A 2020-2021-es tanévet lezárom!” Az aréna hangszóróiból pedig ezúttal nem a jól ismert Hali-induló, hanem a most legnépszerűbb sláger, a „Vakáció-ó-ó” hangzott fel.

 

Az eseményről készült tudósítások megtekinthetők itt:

https://www.nyugat.hu/cikk/rendhagyo_tanevzaro_haladas_sportkomplexum_bolyai_2021

https://www.frisss.hu/aktualis/a-hali-stadionban-zarta-a-tanevet-a-szombathelyi-bolyai-kepgaleriaval

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vege-a-tanitasnak-kitort-a-vakacio-elballagtak-a-vegzos-diakok-vas-megyeben-5027570/

 

Fotók a Galériában láthatók.

 

2021.10.06. 10:30 -
Emlékezés az aradi vértanúkra
2021.10.09. 10:00 -
Tájékoztató nap a 4 és a 8 évfolyamos gimnáziumi tagozatunk iránt érdeklődőknek
2021.10.11. 16:00 -
Iskolaszéki ülés
2021.10.11. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra a 6-8. évfolyam számára
2021.10.12. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra a 9-12. évfolyam számára
2021.10.15. 14:30 -
Bolyai Matematika Csapatverseny (3-8. évfolyam) megyei forduló
2021.10.15. 15:00 -
Gólyaavató a 9-10. évfolyamnak
2021.10.18.
Az őszi írásbeli érettségi vizsgák kezdete
2021.10.22.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk
2021.10.23. - 2021.11.01.
Őszi szünet