Közösségi szolgálat

A kötelező közösségi szolgálat (továbbiakban KSZ) a 9-10-11-12. évfolyamos tanulókat érinti.  A szabályozás szerint a közösségi szolgálat elvégzését a középiskola befejezését közvetlenül követő vizsgaidőszakban az írásbeli érettségi vizsgák megkezdéséig kell igazolni. Csak úgy bocsátható minden végzős tanuló írásbeli érettségire, ha rendelkezik a kötelező 50 óra KSZ tevékenység igazolásával (1 óra 60 perc, amibe nem számít bele a helyszínre utazás).

Ennek lényege, hogy a tanulók 3 tanévben, de lehetőleg legkésőbb 12. évfolyam 1. félév végéig (ez a Vasi Diák Közösségi Szolgálat kérése) – egyenletesen elosztva (de akár egy tanév alatt is, akár egy helyen) – közösségi munkát végezzenek nem térítés ellenében. Választható területek: egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi, közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú / SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermekekkel / időskorúakkal.

Iskolánk szerződést kötött a Vasi Diák Közösségi Szolgálat (továbbiakban VDKSZ) irodájával, ahol vállalták tanulóink regisztrálását, munkalehetőséghez juttatását partnerintézményeikben, a KSZ óráik nyilvántartását, összesítését és az 50 óra elvégzéséről a hivatalos igazolás kiadását.

Legfontosabb tudnivalók:

 • 9. évfolyamon a tanév elején minden tanuló (magántanuló is) köteles regisztrálnia magát a VDKSZ-nél. A 2020-21-es tanévben ezt az osztályfőnökök végzik egy részletes táblázat kitöltésével. A 10-11-12. évfolyamra újonnan becsatlakozó tanulóknak önállóan kell kitölteniük a VDKSZ honlapján található online regisztrációt (http://www.vdksz.hu/szuloknek-diakoknak/regisztracio).  A táblázat beérkezése, illetve az online bejelentkezés után a VDKSZ kinyomtatva eljuttatja iskolánkba a Jelentkezési lapokat, amit a szülővel, tanulóval, igazgató úrral való aláíratás és lepecsételés után az osztályfőnök összegyűjt, egy osztálymappába lefűz, majd ezt eljuttatja az iskola KSZ felelősének (Dr. Tóthné Bozi Edit tanárnő), aki koordinálja a feladatok elvégzését az iskola és a VDKSZ között. Az adatokat a VDKSZ irodájában számítógépen rögzítik. Ha egy tanuló elhagyja az iskolát, akkor a VDKSZ honlapján ki kell töltenie az Iskolaváltás nyomtatványt (http://www.vdksz.hu/szuloknek-diakoknak/iskolavaltas).
  vdksz.hu oldal újraindulásáig a fenti két honlapcím még nem elérhető, ezért az alábbi két oldalon lehet tájékozódni:

  https://www.szombathely.hu/intezmenyek/vdksz-vasi-diak-kozossegi-szolgalat/vdksz-vasi-diak-kozossegi-szolgalat.21499/
  https://www.facebook.com/VDKSZ-Vasi-Di%C3%A1k-K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-Szolg%C3%A1lat-101257542152764 
 • Minden közösségi szolgálatot végző tanulónak két példányban alá kell írnia és a szülővel is alá kell íratnia a VDKSZ Adatkezelési tájékoztatóját, melyből egy példány az irodába kerül, egy példányt az iskolában őrzünk, amíg a tanuló itt végzi tanulmányait.
 • A tanulók egyénileg, önállóan regisztrálnak a KSZ munkára, melyről tudomást a következő módon szerezhetnek:
  • Gyakran látogatják a VDKSZ honlapját (vdksz.hu), ahol az AKTUÁLIS KÖZÖSSÉGI FELADATOK menüpont alatt naprakész információhoz juthatnak a munkalehetőségeket illetően, s mindig szerepel annak a személynek a neve és e-mail címe / telefonszáma, akinél jelentkezni kell, s aki majd igazolja a ledolgozott KSZ órákat aláírásával és az adott intézmény pecsétjével.
  • Az osztályfőnökök kiteszik az egyéb lehetőségeket az osztályterem faliújságjára vagy elektronikusan eljuttatják a tanulókhoz.
  • Egyénileg is kereshet a tanuló intézményt, ahol dolgozni szeretne, de nagyon fontos, hogy ellenőrizze a VDKSZ honlapján, hogy az adott intézményt regisztrálták-e partnerintézményként, mert csak ebben az esetben írja jóvá a VDKSZ a ledolgozott órákat. A partner csak nonprofit intézmény lehet.
 • Iskolánk az 50 órából 10 órát igazolhat, ezt minden esetben az iskolai KSZ felelős tanár írja alá és pecsételi le az iskolavezetéssel egyeztetve.
 • Lehetőség van arra is, hogy a Bolyais Szülők Egyesülete is igazoljon órákat, ilyenkor a fogadó intézmény a Bolyais Szülők Egyesülete, s az egyesület elnöke írja alá és pecsételi le a naplót.
 • A ledolgozott KSZ órákat a Közösségi szolgálati naplókon kell igazoltatni a felelős személy aláírásával és a fogadó intézmény pecsétjével. Tanítási napokon iskolaidő után legfeljebb napi 3 óra, iskolaidőn kívül (hétvégén és szünetekben) napi 5 óra igazolást lehet beszerezni.
 • Egy adott tanévben minden tanulónak annyi szolgálati naplójának kell lennie, ahány fogadó intézményben dolgozott.  A lapokat az osztálymappában tartjuk, s ezek az iskolai KSZ felelősnél vannak. Tőle lehet elkérni és neki kell visszaadni minden szolgálati naplót. A lapok összesítését a VDKSZ munkatársai végzik a tanévben folyamatosan. Januárban az iroda küld egy félévi összesítőt, júniusban pedig megküldi tanulónként a tanév végleges összesített KSZ óráit, amit az osztályfőnökök beírnak a bizonyítványba is. A nyáron végzett közösségi szolgálati órák a következő tanév szeptemberében kerülnek jóváírásra.
 • Minden tanév elején új szolgálati naplókat kell nyitniuk a tanulóknak. A szolgálati naplók fejlécét a tanulók maguk töltik ki. A fogadó intézmény megnevezése az, ahol a tanuló a közösségi munkát végezte. A szolgálati naplókra rá kell írni a dátumot, a teljesített órát (1-2-3 óra iskolaidőben, iskolaidőn kívül 1-2-3-4-5 óra kerülhet egy dátumhoz!) és a teljesített feladatot.  A szolgálati naplókat a tanulónak alá kell írnia a lap alján.
 • Az 50 óra elvégzéséről a végső igazolást a VDKSZ adja ki. Nagyon fontos, hogy az osztálymappák napra kész állapotban legyenek az iskolában, valamint, hogy egy adott tanév minden ledolgozott KSZ órája rögzítésre kerüljön a VDKSZ adatbázisában. A KSZ tanéve június 1-jével indul és a következő év május 31-ével zárul. Visszamenőleg a VDKSZ nem igazol órákat.
 • Az összesítőket a VDKSZ 12. évfolyam 2. félévében juttatja el az iskolába, ahol az iskolatitkár őrzi és adja oda ellenőrzésre az érettségi elnököknek. A szolgálati naplókat a tanulók az 50 órát igazoló összesítés megérkezése után visszakapják, az iskola a Jelentkezési lapokat és az Összesítőket még öt éven keresztül köteles megőrizni.

 

Bármilyen problémájuk lenne a KSZ kapcsán, kérem, forduljanak bizalommal:

 • a VASI DIÁK KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT munkatársához:
  Engler Felícia
  Vasi Diák Közösségi Szolgálat

  Egészségügyi és Közszolgálati Osztály | Vasi Diák Közösségi Szolgálat
  Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
  9700 Szombathely Kossuth L. u. 1-3.
  Telefonszám: 06 94 520 156
  E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
 • a Bolyai iskolán belül Dr. Tóthné Bozi Edit tanárnőhöz
  tanári szoba száma: 415

  telefon: 94/513-680
  e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

2024.07.24. 09:00 - 12:00
Ügyeleti nap
2024.08.07. 09:00 - 12:00
Ügyeleti nap
2024.08.21. - 2024.08.26.
Elektronika és programozás tábor (Balaton)
2024.08.21. 09:00 - 12:00
Ügyeleti nap
2024.09.01. 18:00 -
Tanévnyitó ünnepély
2024.09.02.
Első tanítási nap