Régi hírek

Szóbeli elbeszélgetések beosztása biológiából és történelemből

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

A négy évfolyamos gimnáziumi felvételi elbeszélgetéseket március 6-án és 7-én szervezzük.
Esetleges kérésüket a beosztással kapcsolatban a titkarsag@bolyaigimnazium.elte.hu email címre írhatják meg.
 
 

Sikeres karácsonyi adománygyűjtő akció

A 2023. év végén ismét nagy sikerrel zárult iskolánkban is a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége (GYISZ) karácsonyi adománygyűjtő akciója.
A csíkszeredai és diószegi gyerekek számára 239 ajándékcsomag, 30 zsák ruha, 13 doboz tartós élelmiszer és 6 doboz társasjáték, könyv érkezett a bolyais családoktól. 
Az adományokat a GYISZ Sándor József volt egri gyakorlóiskolai igazgató szervezésében teherautókkal szállította Erdélybe és a moldvai csángók falvaiba.
Köszönjük a bolyais közösség minden tagjának hozzájárulását a gyűjtés sikeréhez.

Bolyai Szülői Bál

Karácsonyi koncert

Idén a székesegyházban tartottuk kórusaink és iskolánk diákzenekarának előadásában karácsonyi koncertünket.

A műsor egy részlete itt tekinthető meg:  

A Bolyai nap programja (2023. december 20.)

Alsó tagozat:

   08.00 – 08.45 : Kis muzsikusok bemutatója – díszterem
   09.00 – 11.30 (szünetekkel) : Vetélkedő a Bolyaiakról – osztálytermek
   11.45 – 12.45: Vívásbemutató a tornacsarnokban - a Magyar Vívó Szövetség „Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow bemutatója Koch Máté világbajnok vívó, valamint hagyományőrzők részvételével
   13.00 : Eredményhirdetés (versenyek)

5-12. évfolyam:
   08.00 - 08.30 : Megnyitó az aulában (meghívott vendégekkel)
   09.00 - 09.45 : matematika és műveltségi verseny 1. rész – osztálytermek, díszterem
   10.00 – 10.45 : zenei bemutató a Művészeti Szakközépiskola növendékei közreműködésével – tornacsarnok
   11.00 – 11.45 : matematika és műveltségi verseny 2. rész – osztálytermek, díszterem
   12.00 – 12.45: Vívásbemutató a tornacsarnokban - a Magyar Vívó Szövetség „Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow bemutatója Koch Máté világbajnok vívó, valamint hagyományőrzők részvételével
   13.00 : Eredményhirdetés (versenyek)

Bolyais pedagógusok kitüntetései

Prof. Dr. Borhy László rektor úr 2023. szeptember 13-án Budapesten, az ELTE Köznevelési Bizottságának ünnepi értekezletén kitüntetéseket adott át. Iskolánkból a Pedagógia Mestere kitüntetésben részesültek:
Bagáry Attila László tanító fejlesztői pedagógusi munkájáért, innovatív pedagógiai ötleteiért és a játékos tanulás eszközeiért,
Békési Ildikó tanár, kimagasló matematika szaktanári, vezetőtanári, munkaközösség vezetői és tehetséggondozó tanári munkájáért,
Csákányné Rápli Rita tanár, kiemelkedő pedagógiai munkájáért, vezetőtanári tevékenységéért, és a diákkórus vezetéséért,
Hajnák Erzsébet Zsuzsanna tanár, több évtizedes kiemelkedő tehetséggondozó tanári munkájáért, mesterpedagógusi tevékenységéért,
Hollerné Gazdag Ilona tanár, kimagasló matematika szaktanári, vezetőtanári és tehetséggondozó tanári munkájáért.

 további képek 

 

Tankönyvek átvétele

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

A tankönyvek átvételével kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket:
Az épületben zajló felújítási munkálatok miatt a tankönyvek kiosztására két különböző időpontban kerül sor.

Az alsó tagozatosok (1., 2., 3., 4. évfolyamok), valamint az 5. és a 9. évfolyam tankönyvcsomagjainak átvétele a korábbi évekhez hasonlóan az iskola ebédlőjében lesz 2023. augusztus 28-án és 29-én (hétfőn és kedden) 16 és 19 óra között.
Az adott napokon csak a megadott évfolyamba járó diákok könyvei vehetőek át!
Az ebédlő a Bolyai utcai kapu felől, az udvarról közelíthető meg.


A 6–8. és a 10–12. évfolyamosok a tankönyveiket szeptember 1-jén (pénteken) délelőtt, az első tanítási napon kapják meg az osztálytermükben.

Akik a megadott időpontban nem tudnak bejönni a könyveikért, azok szeptember 4-től (hétfőtől) az iskola könyvtárában vehetik át a csomagjukat.

A 2023-2024-es tanévben minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesül.
A jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni, mivel a következő évben újra kiosztjuk őket.
Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában lehet rendelni. A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.

 

Nyári ügyelet, tanévnyitó ünnepély

Ügyeleti napok a nyári szünetben:

július 5. (szerda) 9-12 óráig
július 19. (szerda) 9-12 óráig
augusztus 2. (szerda) 9-12 óráig
augusztus 16. (szerda) 9-12 óráig
A fenti időpontok kivételével az iskola zárva tart.

Irodai ügyintézés kizárólag az ügyeleti napokon történik.

 

Tanévnyitó ünnepély:
2023. augusztus 31. (csütörtök) 18 óra
(gyülekező 17:30-17:45 az osztálytermekben)

Első tanítási nap: szeptember 1. (péntek)

Ballagás 2023

"Mi az ifjúsági regények titka?"

Ideális időjárási körülmények között szólalt meg május 6-án 11 órakor iskolánkban a csengőszó, mely ezúttal nem a 4. óra kezdetét, hanem középiskolai tanulmányaik végét, s a ballagási ceremónia nyitányát jelezte a végzősök számára.
A ballagók hagyományos pelerinjükben még egyszer meglátogatták  bolyais életük színtereit, fejet hajtottak a 19. századi géniusz szobra előtt, majd rendben felsorakoztak a díszudvaron rájuk várakozó iskolatársak, tanárok, családtagok, ismerősök előtt.
Papp Tibor igazgató úr beszédében a múlt és jelen összeéréséről szólt - a Bolyaiban töltött évek, kalandok, humoros pillanatok mind formálták az egyéneket, kik végül közösséggé forrtak össze. "A múltatok létezik, de a jövőt innentől nektek kell formálnotok" - hangzott az első jótanács, biztatva az ünnepelteket, hogy bátran feszegessék képességük határait. A másik útravaló a múlt, a szülők, tanárok és az alma mater iránti tisztelet fontosságára figyelmeztetett. A beszédet követően iskolánk vezetője átadta a Bolyai-érmeket (Németh Sára 12. a, Andor Sára 12. b, Sobko Diana 12. c).
Tamás Flóra (11. c) gyönyörű éneke és Tölgyesi Ákos (11. c) beszéde között a végzősök nevében búcsúzó diákok ezúttal újszerű formát választottak: egy közös gondolatot kiválasztva ("Mi az ifjúsági regények titka?") idézték fel négy vagy nyolc évnyi "kalandtúrájukat", melynek  a befejezése úgy tűnik, happy end lett. Főhőseinknek ez azt jelenti, hogy aki bolyais volt, az mindig bolyais marad!

Galéria

Nagy sikerrel debütált a Csillagok gyermekei musical

Történelmi jelentőségű előadásra került sor április végén az ELTE BDPK Zenepedagógiai Tanszék előadótermében.
 A Csillagok gyermekei c. musical szövegét és zenéjét ugyanis bolyais diákok szerezték, a produkciót Csikós Eszter (12.c) rendezte.
Diákok, szülők, pedagógusok számára külön szerveztek előadást, mely zajos sikert aratott.
A darabról készült felvétel megtekinthető itt.
 
 

Ismét együtt a BIT-nemzedék!

Bolyaisok zentai találkozója
 

Két évtizede az ócsai Bolyai János szakközépiskola diákönkormányzata hívta össze először a kárpát-medencei  Bolyai nevet viselő középiskolák diákjait. Április közepén immár 19. alkalommal találkoztak egymással a kilenc intézmény fiataljai. Ezúttal a zentai gimnázium volt a házigazdája a Bolyais Iskolák Találkozójának (BIT). Iskolánkat Molnár Bence, Pfeiffer Attila, Rába Bence, Takács Teó (9. c) , valamint Szabó Domonkos (12.c) képviselték Papp Tibor igazgató, Kukor Ferenc igazgatóhelyettes és Kollerics Barnabás testnevelőtanár kíséretében.

  

A találkozó nyitányát a magyar lobogót is homlokzatán viselő szecessziós városházán tartották a helyi önkormányzat képviselői részvételével, a zentai gimnazisták dramatizált előadásával, majd az iskola udvarán lehullt a lepel Bolyai János szobráról, Balla Ákosnak, az intézmény művésztanárának alkotásáról. A Zentai Magyar Kamaraszínházban a Nagybőgő című darabot játszották a bolyaisok tiszteletére, majd a fiatalok ismerkedési játéka zárta a programot.

Másnap a gimnázium galériájában ”A munka diszkrét bája” címmel kiállítás nyílt a résztvevő iskolák által készített plakátokból. A zsűri tanulónk, Szalai Zsófia (11. c) alkotását ítélte a legnívósabbnak. Egy bolyais találkozón nem maradhat el a két erdélyi géniuszról szóló tudásbővítés: a zentai előadók a Bolyaiak hihetetlenül gazdag, egyedi életművét és a névadónk által 200 éve írt híres temesvári levél („A semmiből egy új, más világot teremtettem…”) körülményeit tárták fel. A vajdasági település főbb nevezetességeit - köztük az 1697-es győztes csata emlékeit - a tanulók játékos formában, a felnőttek vezetéssel járták végig.

A délutáni gálaműsorban került sor az iskolákat bemutató kisfilmek bemutatására, majd a csapatok „BITprovizációkat” adtak elő, melyhez előzetesen csupán egy mondatot és egy kifejezést kaptak. Csapatunk a zentai csatára építette zenés-táncos, humorral fűszerezett produkcióját, mely hangos sikert aratott a résztvevők körében, a zsűri is a legjobb előadásnak ítélte. Az este zenés-táncos mulatsággal ért véget.

A zárónapon az eredményhirdetés következett, ahol kiderült, hogy Szombathely nyerte az összesített versenyt, ezáltal a Bolyai Kupát! Itt nyújtották át az igazgatók a bolyaisok egymás iránti szolidaritásának szép kifejezéseként a kárpátaljai testvériskola vezetőjének az intézményekben gyűjtött pénzadományokat. Végül Kecskemét, a 2024. évi BIT házigazdája átvette a vándorbotot, búcsúzásképp pedig vagy száz torokból zúgott a „Nélküled”.

Galéria

Sikeres adománygyűjtés kárpátaljai testvériskolánk számára

Hatalmas érdeklődés övezte az ukrajnai háború sújtotta Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola számára szervezett pénzgyűjtési akciónkat. Összesen 450 ezer Ft gyűlt össze. Nagy segítséget jelentett az adományok gyarapodásában a 7. és a 9. évfolyamunk által megvalósított sütivásár.
Az összeget az április 12-14-én rendezett zentai Bolyai Iskolák Kárpát-medencei Találkozóján adja át a Papp Tibor igazgató úr által vezetett küldöttségünk.
Köszönjük minden támogatónak és szervezőnek a segítségét!
 

A tudós derűje - Nobel-díjas kutató a Bolyaiban

Március 26-án, a vasárnap reggeli időponthoz képest szokatlan nagy tömeg gyülekezett iskolánk dísztermében. Mindannyian Bruce Alan Beutler amerikai Nobel-díjas tudósra voltak kíváncsiak, aki a Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében látogatott el a Bolyaiba.
Az immunológus és genetikus kutató először a természettudományi laborokban iskolánk diákjaival találkozott, akik  lelkesen mutatták be és magyarázták angolul kísérleteiket. Beutler úr közvetlenül, humorral szólt diákjainkhoz,  biztatta őket a kitartó munkára és higgyenek abban, hogy későbbi tevékenységük pozitívan hat majd az őket körülvevő világra.
A laborlátogatást követően vendégünk a díszteremben tartott előadást, ahol felelevenítette életpályáját, kutatási tevékenységének időnkénti vargabetűit. Biztatta a helyiséget megtöltő fiatalokat, hogy ne adják fel a látszólag reménytelen kutatási eredmények esetén sem terveiket, pozitívan, optimistán közelítsenek a világ jelenségeihez. A résztvevőktől záporozó kérdésekre is megfontolt, tanulságos válaszokat adott a mindvégig mosolygós kutató. A hallgatóság dübörgő tapssal köszönte meg a kivételes élményt. Mindenkire nagy hatást gyakorolt a tudós személyisége, derűje, diákjainknak pedig vélhetően új impulzust adott a személyes találkozás páratlan élménye. Egy tucatnyian közülük délben már Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak vezetésével Szegedre indultak a Nemzeti Tudósképző Akadémia konferenciájára, ahol újabb muníciót kaphatnak majd a Nobel-díjas előadótól.
 
 
 

Felvételi jegyzék

Az iskolánkba jelentkezett tanulók felvételi jegyzéke (ideiglenes rangsora) az alábbi helyen tekinthető meg:

Felvételi jegyzék

A tanulói adatlapok módosítására (a megjelölt iskolák, tagozatok sorrendjének megváltoztatására) március 20-án és 21-én lesz lehetőség. A végleges döntésről április 28-án küld értesítést iskolánk.

 

Dr. Bokányi Péter (1968-2023)

…amikor nincsenek szavak…

Ez a pillanat AZ a pillanat! Elment valaki közülünk! Gyermekei a szerető és gondoskodó apától búcsúznak, szülei a legdrágább gyermektől, párja a kedvestől, de van, aki az irodalomtörténésztől, van ki a kritikustól, a szerkesztőtől és…

Mi, a Bolyai közössége azokkal a diákokkal együtt emlékezünk rá, akiket a rá jellemző eleganciával tanított meg az irodalom szeretetére. Még néhány hónapja is megkereste egy öregdiák, csak úgy, mert Ő volt a Bokányi! És mert jó volt beszélgetni vele, jó volt bölcs mondásait hallgatni. Minden bolyais tudja, hogy tanítás közben állt, lábát egy széken pihentette és a gyűrűjét forgatta az ujján, s mindeközben tudását, műveltségét úgy osztotta szét, hogy szerény maradt. Búcsúznak tőle a tanítványok, egy-egy közös fényképpel, egy-egy idézettel. Búcsúznak az egykori kollégák, köztük barátok dr. Bokányi Pétertől, az EMBERTŐL. A kedves, mosolygós, jóhumorú, kellemes  beszélgetőtárstól, akivel jó volt elhelyezni egy-egy irodalmi alkotást a történelembe, akivel jó volt egy osztálykirándulást megszervezni, vagy akivel élvezetes volt egy külföldi tanulmányút.

Nehéz kimondani az utolsó szót, talán e sorok segítenek:

 „Volt emberek.

Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.

Nem téve semmit, nem akarva semmit,

hatnak tovább.

Futók között titokzatos megállók.

A mély sötét vízekbe néma, lassú

hálók.

Képek,

már megmeredtek és örökre

szépek."

 

Drága Péter!

Emlékedet megőrizzük! Isten veled!

A Bolyai közössége

 

 

  

 

Négy évfolyamos gimnázium szóbeli elbeszélgetés pontszámai

Kedves Diákok, tisztelt Szülők!
 
Befejeződtek iskolánkban a szóbeli meghallgatások biológia és történelem tantárgyakból a négy évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők számára.
Az eredményről itt tájékozódhatnak:
 
Az ideiglenes felvételi rangsort március 16-án tesszük közzé honlapunkon.

 

Közlemény a szóbeli vizsga beosztásáról

Mivel a középiskolai felvételi lapok postára adásának határideje 2023. február 22., a négy évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkező tanulók teljes listáját csak ezt követően tudjuk lezárni.
március 1-2-i biológia és történelem szóbeli vizsga  beosztását emiatt február 27-én 14 órától fogjuk közzétenni honlapunkon.

Szülői-nevelői bál 2023

A Bolyais Szülők Egyesülete 2023. február 11-én rendezi a Szülői-Nevelői Bálját. 
Jegyek személyesen január 30-án és 31-én 7:15 és 8:00 között, valamint február 6-án és 7-én 16 és 19 óra között az iskolában vásárolhatók, illetve átutalással az egyesület 11747006-20219736 számú számlájára történő fizetéssel, ahol a nevet, gyermek/ek osztályát és a választott menüt a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni. 
Tombolafelajánlásokat, és egyéb támogatást is szívesen fogadunk, és tisztelettel köszönjük!
Sok szeretettel várunk mindenkit a bálba! 
 
 
Bolyais Szülők Egyesülete
 
2024.08.07. 09:00 - 12:00
Ügyeleti nap
2024.08.21. - 2024.08.26.
Elektronika és programozás tábor (Balaton)
2024.08.21. 09:00 - 12:00
Ügyeleti nap
2024.09.01. 18:00 -
Tanévnyitó ünnepély
2024.09.02.
Első tanítási nap