Régi hírek

Tankönyvek átvétele

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

A tankönyvek átvételével kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket:
Az épületben zajló felújítási munkálatok miatt a tankönyvek kiosztására két különböző időpontban kerül sor.

Az alsó tagozatosok (1., 2., 3., 4. évfolyamok), valamint az 5. és a 9. évfolyam tankönyvcsomagjainak átvétele a korábbi évekhez hasonlóan az iskola ebédlőjében lesz 2023. augusztus 28-án és 29-én (hétfőn és kedden) 16 és 19 óra között.
Az adott napokon csak a megadott évfolyamba járó diákok könyvei vehetőek át!
Az ebédlő a Bolyai utcai kapu felől, az udvarról közelíthető meg.


A 6–8. és a 10–12. évfolyamosok a tankönyveiket szeptember 1-jén (pénteken) délelőtt, az első tanítási napon kapják meg az osztálytermükben.

Akik a megadott időpontban nem tudnak bejönni a könyveikért, azok szeptember 4-től (hétfőtől) az iskola könyvtárában vehetik át a csomagjukat.

A 2023-2024-es tanévben minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesül.
A jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni, mivel a következő évben újra kiosztjuk őket.
Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában lehet rendelni. A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.

 

Nyári ügyelet, tanévnyitó ünnepély

Ügyeleti napok a nyári szünetben:

július 5. (szerda) 9-12 óráig
július 19. (szerda) 9-12 óráig
augusztus 2. (szerda) 9-12 óráig
augusztus 16. (szerda) 9-12 óráig
A fenti időpontok kivételével az iskola zárva tart.

Irodai ügyintézés kizárólag az ügyeleti napokon történik.

 

Tanévnyitó ünnepély:
2023. augusztus 31. (csütörtök) 18 óra
(gyülekező 17:30-17:45 az osztálytermekben)

Első tanítási nap: szeptember 1. (péntek)

Ballagás 2023

"Mi az ifjúsági regények titka?"

Ideális időjárási körülmények között szólalt meg május 6-án 11 órakor iskolánkban a csengőszó, mely ezúttal nem a 4. óra kezdetét, hanem középiskolai tanulmányaik végét, s a ballagási ceremónia nyitányát jelezte a végzősök számára.
A ballagók hagyományos pelerinjükben még egyszer meglátogatták  bolyais életük színtereit, fejet hajtottak a 19. századi géniusz szobra előtt, majd rendben felsorakoztak a díszudvaron rájuk várakozó iskolatársak, tanárok, családtagok, ismerősök előtt.
Papp Tibor igazgató úr beszédében a múlt és jelen összeéréséről szólt - a Bolyaiban töltött évek, kalandok, humoros pillanatok mind formálták az egyéneket, kik végül közösséggé forrtak össze. "A múltatok létezik, de a jövőt innentől nektek kell formálnotok" - hangzott az első jótanács, biztatva az ünnepelteket, hogy bátran feszegessék képességük határait. A másik útravaló a múlt, a szülők, tanárok és az alma mater iránti tisztelet fontosságára figyelmeztetett. A beszédet követően iskolánk vezetője átadta a Bolyai-érmeket (Németh Sára 12. a, Andor Sára 12. b, Sobko Diana 12. c).
Tamás Flóra (11. c) gyönyörű éneke és Tölgyesi Ákos (11. c) beszéde között a végzősök nevében búcsúzó diákok ezúttal újszerű formát választottak: egy közös gondolatot kiválasztva ("Mi az ifjúsági regények titka?") idézték fel négy vagy nyolc évnyi "kalandtúrájukat", melynek  a befejezése úgy tűnik, happy end lett. Főhőseinknek ez azt jelenti, hogy aki bolyais volt, az mindig bolyais marad!

Galéria

Nagy sikerrel debütált a Csillagok gyermekei musical

Történelmi jelentőségű előadásra került sor április végén az ELTE BDPK Zenepedagógiai Tanszék előadótermében.
 A Csillagok gyermekei c. musical szövegét és zenéjét ugyanis bolyais diákok szerezték, a produkciót Csikós Eszter (12.c) rendezte.
Diákok, szülők, pedagógusok számára külön szerveztek előadást, mely zajos sikert aratott.
A darabról készült felvétel megtekinthető itt.
 
 

Ismét együtt a BIT-nemzedék!

Bolyaisok zentai találkozója
 

Két évtizede az ócsai Bolyai János szakközépiskola diákönkormányzata hívta össze először a kárpát-medencei  Bolyai nevet viselő középiskolák diákjait. Április közepén immár 19. alkalommal találkoztak egymással a kilenc intézmény fiataljai. Ezúttal a zentai gimnázium volt a házigazdája a Bolyais Iskolák Találkozójának (BIT). Iskolánkat Molnár Bence, Pfeiffer Attila, Rába Bence, Takács Teó (9. c) , valamint Szabó Domonkos (12.c) képviselték Papp Tibor igazgató, Kukor Ferenc igazgatóhelyettes és Kollerics Barnabás testnevelőtanár kíséretében.

  

A találkozó nyitányát a magyar lobogót is homlokzatán viselő szecessziós városházán tartották a helyi önkormányzat képviselői részvételével, a zentai gimnazisták dramatizált előadásával, majd az iskola udvarán lehullt a lepel Bolyai János szobráról, Balla Ákosnak, az intézmény művésztanárának alkotásáról. A Zentai Magyar Kamaraszínházban a Nagybőgő című darabot játszották a bolyaisok tiszteletére, majd a fiatalok ismerkedési játéka zárta a programot.

Másnap a gimnázium galériájában ”A munka diszkrét bája” címmel kiállítás nyílt a résztvevő iskolák által készített plakátokból. A zsűri tanulónk, Szalai Zsófia (11. c) alkotását ítélte a legnívósabbnak. Egy bolyais találkozón nem maradhat el a két erdélyi géniuszról szóló tudásbővítés: a zentai előadók a Bolyaiak hihetetlenül gazdag, egyedi életművét és a névadónk által 200 éve írt híres temesvári levél („A semmiből egy új, más világot teremtettem…”) körülményeit tárták fel. A vajdasági település főbb nevezetességeit - köztük az 1697-es győztes csata emlékeit - a tanulók játékos formában, a felnőttek vezetéssel járták végig.

A délutáni gálaműsorban került sor az iskolákat bemutató kisfilmek bemutatására, majd a csapatok „BITprovizációkat” adtak elő, melyhez előzetesen csupán egy mondatot és egy kifejezést kaptak. Csapatunk a zentai csatára építette zenés-táncos, humorral fűszerezett produkcióját, mely hangos sikert aratott a résztvevők körében, a zsűri is a legjobb előadásnak ítélte. Az este zenés-táncos mulatsággal ért véget.

A zárónapon az eredményhirdetés következett, ahol kiderült, hogy Szombathely nyerte az összesített versenyt, ezáltal a Bolyai Kupát! Itt nyújtották át az igazgatók a bolyaisok egymás iránti szolidaritásának szép kifejezéseként a kárpátaljai testvériskola vezetőjének az intézményekben gyűjtött pénzadományokat. Végül Kecskemét, a 2024. évi BIT házigazdája átvette a vándorbotot, búcsúzásképp pedig vagy száz torokból zúgott a „Nélküled”.

Galéria

Sikeres adománygyűjtés kárpátaljai testvériskolánk számára

Hatalmas érdeklődés övezte az ukrajnai háború sújtotta Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola számára szervezett pénzgyűjtési akciónkat. Összesen 450 ezer Ft gyűlt össze. Nagy segítséget jelentett az adományok gyarapodásában a 7. és a 9. évfolyamunk által megvalósított sütivásár.
Az összeget az április 12-14-én rendezett zentai Bolyai Iskolák Kárpát-medencei Találkozóján adja át a Papp Tibor igazgató úr által vezetett küldöttségünk.
Köszönjük minden támogatónak és szervezőnek a segítségét!
 

A tudós derűje - Nobel-díjas kutató a Bolyaiban

Március 26-án, a vasárnap reggeli időponthoz képest szokatlan nagy tömeg gyülekezett iskolánk dísztermében. Mindannyian Bruce Alan Beutler amerikai Nobel-díjas tudósra voltak kíváncsiak, aki a Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében látogatott el a Bolyaiba.
Az immunológus és genetikus kutató először a természettudományi laborokban iskolánk diákjaival találkozott, akik  lelkesen mutatták be és magyarázták angolul kísérleteiket. Beutler úr közvetlenül, humorral szólt diákjainkhoz,  biztatta őket a kitartó munkára és higgyenek abban, hogy későbbi tevékenységük pozitívan hat majd az őket körülvevő világra.
A laborlátogatást követően vendégünk a díszteremben tartott előadást, ahol felelevenítette életpályáját, kutatási tevékenységének időnkénti vargabetűit. Biztatta a helyiséget megtöltő fiatalokat, hogy ne adják fel a látszólag reménytelen kutatási eredmények esetén sem terveiket, pozitívan, optimistán közelítsenek a világ jelenségeihez. A résztvevőktől záporozó kérdésekre is megfontolt, tanulságos válaszokat adott a mindvégig mosolygós kutató. A hallgatóság dübörgő tapssal köszönte meg a kivételes élményt. Mindenkire nagy hatást gyakorolt a tudós személyisége, derűje, diákjainknak pedig vélhetően új impulzust adott a személyes találkozás páratlan élménye. Egy tucatnyian közülük délben már Baranyai József és Szabó Bence Farkas tanár urak vezetésével Szegedre indultak a Nemzeti Tudósképző Akadémia konferenciájára, ahol újabb muníciót kaphatnak majd a Nobel-díjas előadótól.
 
 
 

Felvételi jegyzék

Az iskolánkba jelentkezett tanulók felvételi jegyzéke (ideiglenes rangsora) az alábbi helyen tekinthető meg:

Felvételi jegyzék

A tanulói adatlapok módosítására (a megjelölt iskolák, tagozatok sorrendjének megváltoztatására) március 20-án és 21-én lesz lehetőség. A végleges döntésről április 28-án küld értesítést iskolánk.

 

Dr. Bokányi Péter (1968-2023)

…amikor nincsenek szavak…

Ez a pillanat AZ a pillanat! Elment valaki közülünk! Gyermekei a szerető és gondoskodó apától búcsúznak, szülei a legdrágább gyermektől, párja a kedvestől, de van, aki az irodalomtörténésztől, van ki a kritikustól, a szerkesztőtől és…

Mi, a Bolyai közössége azokkal a diákokkal együtt emlékezünk rá, akiket a rá jellemző eleganciával tanított meg az irodalom szeretetére. Még néhány hónapja is megkereste egy öregdiák, csak úgy, mert Ő volt a Bokányi! És mert jó volt beszélgetni vele, jó volt bölcs mondásait hallgatni. Minden bolyais tudja, hogy tanítás közben állt, lábát egy széken pihentette és a gyűrűjét forgatta az ujján, s mindeközben tudását, műveltségét úgy osztotta szét, hogy szerény maradt. Búcsúznak tőle a tanítványok, egy-egy közös fényképpel, egy-egy idézettel. Búcsúznak az egykori kollégák, köztük barátok dr. Bokányi Pétertől, az EMBERTŐL. A kedves, mosolygós, jóhumorú, kellemes  beszélgetőtárstól, akivel jó volt elhelyezni egy-egy irodalmi alkotást a történelembe, akivel jó volt egy osztálykirándulást megszervezni, vagy akivel élvezetes volt egy külföldi tanulmányút.

Nehéz kimondani az utolsó szót, talán e sorok segítenek:

 „Volt emberek.

Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.

Nem téve semmit, nem akarva semmit,

hatnak tovább.

Futók között titokzatos megállók.

A mély sötét vízekbe néma, lassú

hálók.

Képek,

már megmeredtek és örökre

szépek."

 

Drága Péter!

Emlékedet megőrizzük! Isten veled!

A Bolyai közössége

 

 

  

 

Négy évfolyamos gimnázium szóbeli elbeszélgetés pontszámai

Kedves Diákok, tisztelt Szülők!
 
Befejeződtek iskolánkban a szóbeli meghallgatások biológia és történelem tantárgyakból a négy évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők számára.
Az eredményről itt tájékozódhatnak:
 
Az ideiglenes felvételi rangsort március 16-án tesszük közzé honlapunkon.

 

Közlemény a szóbeli vizsga beosztásáról

Mivel a középiskolai felvételi lapok postára adásának határideje 2023. február 22., a négy évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkező tanulók teljes listáját csak ezt követően tudjuk lezárni.
március 1-2-i biológia és történelem szóbeli vizsga  beosztását emiatt február 27-én 14 órától fogjuk közzétenni honlapunkon.

Szülői-nevelői bál 2023

A Bolyais Szülők Egyesülete 2023. február 11-én rendezi a Szülői-Nevelői Bálját. 
Jegyek személyesen január 30-án és 31-én 7:15 és 8:00 között, valamint február 6-án és 7-én 16 és 19 óra között az iskolában vásárolhatók, illetve átutalással az egyesület 11747006-20219736 számú számlájára történő fizetéssel, ahol a nevet, gyermek/ek osztályát és a választott menüt a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni. 
Tombolafelajánlásokat, és egyéb támogatást is szívesen fogadunk, és tisztelettel köszönjük!
Sok szeretettel várunk mindenkit a bálba! 
 
 
Bolyais Szülők Egyesülete
 

Első évfolyam beiskolázása

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 2023/2024-es tanévben – az előző évekhez hasonlóan – két első osztályt indít 12 évfolyamos szerkezetben 6, illetve 7 éves, jó iskolaérettségi szinttel rendelkező gyermekeknek. 

A 12 évfolyamos szerkezet a 4 éves alapozó (alsó tagozatos) szintet és a ráépülő 8 évfolyamos gimnáziumot jelenti. A tanulók 5. osztálytól (eredményeiktől,  haladási tempójuktól függően) az általános iskolai felső tagozatunkon is továbbhaladhatnak, ahonnan később lehetőségük nyílik a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkon is továbbtanulni. 

A 12 évfolyamos iskola célja a széleskörű műveltség megalapozása, pozitív értékrend kialakítása és gimnáziumi oktatás keretében a felsőfokú tanulmányokra való előkészítés.  

Az alsó tagozat osztályaiban is meghatározó a szeretetelvű, érték- és személyiségközpontú nevelés.  A szokványos tantervi feladatok mellett fontosnak tartjuk az egyéni adottságok és képességek feltárását, az együttműködési normák kialakítását, a kommunikáció, a művészeti kifejezés képességének, s a mozgáskultúra életkornak megfelelő kibontakoztatását, majd 3-4. osztálytól a tehetséggondozást.  

A gyerekek a mindennapos testnevelés keretein belül tanulhatnak néptáncot, vívást, iskolánk uszodájában vízbiztos úszástudást szerezhetnek. Megismerkedhetnek idegen nyelvekkel, és 3. osztálytól  jól felszerelt szaktantermekben sajátíthatják el a digitális kultúra alapjait.  

A beiskolázás a körzeti elv alkalmazása nélkül történik. A szülők a Játékos iskolaérettségi foglalkozás eredménye és az iskola javaslata alapján írathatják gyermekeiket az első osztályok egyikébe. 

Sok szeretettel várunk minden kedves szülőt és gyermekeiket iskolánk tájékoztató napjára, ahol részletes információt kapnak az iskola programjáról és a beiratkozás módjáról.

Az iskolabemutató alatt jövendő kisdiákjaink egy vidám, játékos délelőtt részesei lehetnek.

Ezen a napon 12 órától iskolánk honlapján lesz lehetőség időpontot foglalni a Játékos iskolaérettségi foglalkozásra is.

A TÁJÉKOZTATÓ NAP IDŐPONTJA: 2023. FEBRUÁR 4. (SZOMBAT) 10 ÓRA.

 

Tájékoztató letöltése

 

 

Központi írásbeli felvételi vizsgák és szóbeli elbeszélgetés

2023. január 21-én (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők központi írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.

Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9:30-kor jelenjenek meg iskolánkban. Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 21-én az írásbeli vizsgán, január 31-én (kedden) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 27-én (pénteken) 8 és 16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 041. sz. biológia előadó teremben. A helyiség az udvar felől, a labor bejáratán át közelíthető meg. A megtekintés előzetes regisztráció alapján történik. 

A január 31-i pótló írásbeli dolgozatok megtekintése február 3-án 8 és 16 óra között lehetséges a titkárságunkon. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2023. március 1-2. (szerda-csütörtök). A részletes beosztást február 22-ig honlapunkon, a Szülőknek / Gimnáziumi felvételi menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

Az írásbeli vizsgával kapcsolatos rendeletek, útmutatók itt érhetők el:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/tajekoztatok/KIFIR_kozponti_irasbeli_vizsga.pdf

 

Karácsonyi adománygyűjtés

Iskolánk ismét bekapcsolódott a Gyakorlóiskolák Szövetsége karácsonyi adományozási akciójába.
Idén az erdélyi Csíkszereda és moldvai csángó Diószeg települések nehéz sorsú gyermekeinek gyűjtöttünk karácsonyi ajándékcsomagokat. Összesen 232 küldemény gyűlt össze, valamint 15 doboz ruhanemű és 10 doboz tartós élelmiszer, melyeket Budapestre szállítottunk, ahonnét Sándor József az egri gyakorlóiskola volt igazgatója továbbítja majd a helyszínekre.
Köszönetet mondunk minden résztvevő diákunknak és szüleiknek az akció támogatásáért, Kocsis Terka és Stróbl Aliz kollégáknak a gyűjtés adminisztrációjáért, s Tájmel Tamás szülőnek a szállításban való önzetlen közreműködéséért.

Galéria

Regisztráció: Családi Társasjátékos Délután 2022.12.15.

Tisztelt Szülők!

Kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével jelezzék részvételi szándékukat gyermekeikkel együtt a 2022. december 15-én 16 és 18 óra között megrendezésre kerülő családi társasjáték délutánra. Helyszín: iskolánk ebédlője. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrációs űrlap: https://forms.gle/iETZiSjMxs3K2nPo6

Az űrlap elküldésének végső határideje 2022. december 13., illetve, mivel a rendezvényen a férőhelyek száma korlátozott, a rendszer hamarabb is jelezheti, hogy nem tud további regisztrációt fogadni. A jelentkezések sorrendjét az elektronikus kérdőív időbélyege igazolja.
Hangolódjunk a közelgő ünnepre közös játékkal!

Köszönettel:
Tuba Mónika, a Bolyais Szülők Egyesületének elnöke és Bagáry Attila pedagógus, programgazda

A Bolyai a legjobb középiskolák között

HVG hetilap A 100 legjobb gimnázium című  különszáma 2022-ben is rangsorolta a magyarországi középiskolákat.

Iskolánk ismét előkelő helyezéseket ért el a rangsorokban: 4.  a gyakorló gimnáziumok, és a vidéki gimnáziumok, valamint 15. az intézmények összesített listáján.

Idén az alábbi három fő szempont alapján áll össze a rangsor: 

- a nappali tagozatos 10. évfolyamosok kompetenciamérésének átlagteljesítménye matematikából és szövegértésből, 

- a nappali tagozatosok 2021. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit),

- a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvett diákok felvételi pontjainak átlaga.

Prima díjas lett Szauer Ágoston tanár úr

November 4-én a Weöres Színházban rendezték meg a 17. Vas Megyei Prima Gálát.
A jelöltek között volt két bolyais pedagógus: Szauer Ágoston (magyar irodalom) és Tóth Péter (magyar oktatás és köznevelés). Szauer tanár úr nagyszerű elismerésben részesült: Prima díjat kapott. Az Ifjúsági Különdíjat Ekler Luca, iskolánk egykori diákja érdemelte ki.
 
A megyei napilap tudósítása a gáláról
 
 

Nyílt nap a Bolyaiban

A 2022/2023-as tanévben is szép számmal érkeztek látogatók iskolánk nyílt napjára, amelyet október 25-én, kedden tartottunk a Bolyai képzéskínálata iránt érdeklődő diákoknak és szüleiknek. Vendégeink – előzetes regisztráció alapján – összesen 30 tanórát tekinthettek meg, ezek közül több a felső gimnáziumban választható specializációkhoz (biológia, matematika, történelem) kötődött, de nagyon népszerűek voltak a nyolcosztályos gimnáziumi tagozat 5-8. évfolyamán látogatható matematika- és idegennyelv-órák is.

A Bolyai Gimnáziumban továbbtanulni kívánó 4. és 8. évfolyamos diákok felkészülését ingyenes felvételi felkészítő tanfolyamokkal szeretnénk segíteni, amelyekre november 7-ig lehet regisztrálni a Bolyai honlapján (www.bolyaigimnazium.hu), ahol további információk találhatók a beiskolázással kapcsolatban .

Ezúton is köszönjük minden kedves vendégünknek, hogy megtisztelték érdeklődésükkel nyílt napi programunkat!

Galéria

2023.09.19. - 2023.10.11.
A 8. c osztályos tanulók pályaválasztást megalapozó kompetenciavizsgálata
2023.10.06. 10:30 -
Emlékezés az aradi vértanúkra
2023.10.09.
Iskolaszéki ülés
2023.10.09. 17:00 -
Szülői értekezlet és fogadóóra a 9-12. évfolyam számára
2023.10.10. 17:00 -
Szülői értekezlet és fogadóóra a 6-8. évfolyam számára
2023.10.10. 17:00 -
Fogadóóra az 5. évfolyamnak és a 8. c osztálynak
2023.10.14. 10:00 -
Tájékoztató nap a 4 és a 8 évfolyamos gimnáziumi tagozatunk iránt érdeklődőknek
2023.10.16.
Az őszi írásbeli érettségi vizsgák kezdete
2023.10.18.
Nyílt nap a gimnáziumi tagozataink iránt érdeklődők számára
2023.10.20.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk