Régi hírek

OKTV eredmények 2016/2017

Az idei tanévben is remekül szerepeltek diákjaink az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

 

 

 

Pedagógusnapi elismerések

A Pedagógusnap alkalmából iskolánk tanárai és dolgozói közül is többen kaptak elismerést.
A Bolyais Szülők Egyesülete a Bolyai Katedra Díjjal a 2016/2017-es tanévben dr. Vigh Kálmán tanár úr pedagógusmunkáját jutalmazta.
A Schneller István Alapítvány elismerését Móricz Attila tanár úr és Takács Eleonóra titkárságvezető kapta.
Az eseményről készült fotók megtekinthetők a galériában.
A Bolyais Szülők Egyesületének beszámolója a rendezvényről.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Köznevelési Bizottsága A pedagógia mestere címet adományozta Róka Judit és Pilnay Sándorné tanárnőknek, valamint Kukor Ferenc igazgatóhelyettes úrnak. Az elismerést Budapesten dr. Mezey Barna rektor úr adta át.

 

Válogatott labdarúgók a Bolyaiban

Április 4-én az aulában sokat sejtető képsor szórakoztatta a képernyőre pillantókat.

A magyar női labdarúgó-válogatottról készített kisfilm a másnapi Magyarország-Svédország vb-selejtezőre invitálta a sportbarátokat. A lányok hamarosan élőben is megmutatták magukat: a nagyszünetben az udvarra érő gyerekeket a dísztér lépcsőjén felsorakozott csapat várta.

A négy szombathelyi játékost és egy volt bolyais diákot, Magyarics Zoét is sorai között tudó válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina tanárnő közös szurkolásra hívta a diákokat a  Haladás Stadionba. Eztán a játékosok focilabdákat adtak át az iskolának, majd a dekázást megpróbáló bátor fiúkat és lányokat ajándéktárgyakkal jutalmazták. Csütörtök este aztán számtalan bolyais torokból zúgott fel a "Hajrá, magyarok!"

Az eseményről a városi televízió is tudósított: http://www.sztv.hu/hirek/hirado---2018-aprilis-4 (12.50-től kezdődik)

Tanévnyitó ünnepély: augusztus 31. (csütörtök) 18.00

Tankönyvek átvétele

Tisztelt szülők, kedves diákok!

A tankönyvek átvételének időpontjai a következők:
A 1-4. évfolyam tanulóinak augusztus 24-én (csütörtökön) 10.30–tól 15.00-ig, 
az 5-8. évfolyam tanulóinak 28-án (hétfőn) 12.00–tól 16.00-ig,
a 9-12. évfolyam tanulóinak 29-én (kedden) 8.00-tól 12.00-ig.

A tankönyvek átvételének helyszíne az iskola ebédlője.

A tankönyveket az 1-9. évfolyamon tanulók ingyen kapják, a 10-12. évfolyam diákjai csekket kapnak.

Kérjük, hogy a 10-12. évfolyamon ingyen tankönyvet igénylők, illetve az 1-12. évfolyamon kedvezményes étkezést igénybe vevők a szükséges igazolásokat a tankönyvek átvételekor szíveskedjenek leadni!

Nem rágódni: cselekedni!

A Bolyai Gimnázium ballagási ünnepsége, 2018. május 5.

 

Orgonaillat, Gaudeamus igitur, ezen a melegedőn szoktuk megírni a leckét, te jó ég, soha többé nem írok matek házit, Ó, gondolj, gondolj néha rám, a sors bármerre hajt, lehetséges, hogy tényleg vége?, holnap mindenesetre átnézem József Attilát meg Szabó Lőrincet, hátha… Elbúcsúzunk, holnap már távol vagyunk, húsz év múlva, lehet, hogy találkozunk, itt, a tornaterem előtti folyosón  ment ki a bokám, mentővel vittek az ügyeletre, Isten veletek, cimborák, tovább, tovább, ebben a teremben írtam az OKTV-t, kicsit szédülök, ezek a kicsik de cukik, ahogy szórják ránk a virágszirmokat! Mennyi mindent kaptam, mennyi mindent hagyok itt!

Kiértünk a fényre. Hunyorgok; most nem volna illő feltolni a napszemcsit. Majdnem mindenki eljött, akit vártam. Jó kedvvel, bőséggel… Igazgató úr Teréz anya szavaival biztat: „Az élet álom. Tedd valósággá!” „Az élet játék. Játszd!” De közel állok hozzá, látom, sőt érzem, hogy meghatódott. Ő is félt minket.

Még jó, hogy Lili előrámol egy-két vicces sztorit a múltból.

Mondom néktek: mi mindig búcsuzunk. Rektorhelyettes úr az alma mater Életre felvértező szellemiségét dicséri, s kimondja, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumában tanultam. Ez tény, de merre és milyen a tovább? Mint egykor Atlantisz, úgy süllyed alattam gyermekkorom, a védett, a kiszámítható, az enyém! Mit tudhat erről egy 11-es? De úgy tűnik, mégiscsak megsejtett valami hullámvasút-érzéseimből: „Nem rágódni; cselekedni kell” ! Ez jó, ezt megpróbálom mantrázni, amikor majd egész éjjel, amikor izgulva, amikor boldogan, amikor egyedül, amikor elégedetten, amikor… Csodálatosan énekel ez a lány, egyszerre igaz és szép: Ma valakinek hinnie kell, hogy szebb lesz majd az a sors, amit egyedül írt, és az indulásról szólt.

Indulunk mindjárt mi is, de most jön a csúcspont, átadják a Bolyai-érmet: srácok, ez itt most nem az ötszázadik tanulmányi versenyetek eredményhirdetése, ez az első felnőtt-elismerés, ahol nemcsak az számít, amit elértetek, hanem az is, hogy van szíve az útnak, amelyen jártok.

„Az élet szeretet. Add át magad!” „Az élet egyetlen. Ezért vedd komolyan!”

 

Az ünnepségen elhangzott:

Papp Tibor igazgató úr beszéde
Németh István rektorhelyettes úr beszéde

Süle Dóra (11. c) vers – Reményik Sándor: Mi mindig búcsuzunk
Fodor Lili (12. a) beszéde a végzősök nevében
Fűzfa Balázs (11. a) beszéde a 11-esek nevében
Gál Boglárka (12. c) ének – Kontor Tamás: Ma valakinek hinnie kell
Moderátor: Prikazovics Júlia (11.c)

Bolyai-érem: Schmall Róbert (12. a), Pataki Júlia (12. b), Egresits Emma (12.c)

Czika László fotói megtekinthetők a Galériában.

 

Tájékoztató és nyílt nap a Bolyaiban

Iskolánk október 7-én (szombaton) 10 és 12 óra között tájékoztató napot, október 11-én (szerdán) 8 és 11 óra között nyílt napot tart, ahol tájékoztatást adunk a nyolc és négy évfolyamos gimnáziumi képzésünkről. Beiskolázási tájékoztatóink elérhetők honlapunk Beiskolázás menüjében.
A felvételi vizsgát segítő tehetséggondozó előkészítő tanfolyamok a 4. és 8. évfolyamos tanulók számára október 20-án indulnak. A tanfolyamokra való jelentkezés a tájékoztató és nyílt napon kapott, valamint a honlapunkon is megtalálható jelentkezési lapon lehetséges.
Az október 11-i nyílt napon látogatható tanórákra az alábbi linkekre kattintva lehet regisztrálni:
Regisztráció nyílt napi óralátogatásra - nyolc évfolyamos gimnáziumi órák
Regisztráció nyílt napi óralátogatásra - négy évfolyamos gimnáziumi órák
Várjuk a kedves tanulókat és szüleiket iskolánkban!

Fotópályázat

Farsangoltak tanulóink

Alsó tagozatos és 5. évfolyamos diákjaink idén is maskarába bújtak és játékos-vidám farsangi délutánt töltöttek együtt.
Beszámolók a programokról: Alsós farsang és 5. évfolyamosok farsangja
A rendezvényekről készült fotók megtekinthetők a Galériában.

A 4 évfolyamos gimnázium szóbeli elbeszélgetéseinek beosztása

Kedves Diákok, kedves Szülők!

Elkészítettük a február 26-27-i szóbeli elbeszélgetés beosztását, mely honlapunkon a Szülőknek / Beiskolázás menüben érhető el.
Kérjük, amennyiben problémájuk van az időponttal, jelezzék a 94/513-684-es telefonszámon Takács Eleonóra titkárságvezetőnél.
Matematikából nem tartunk szóbeli elbeszélgetést, azoknak a tanulóknak, akik erre a specializációra jelentkeznek, a matematika írásbeli pontszámát 100 %-kal számítjuk.
Kérjük, akik nem jelentkeztek még a szóbeli elbeszélgetésre, a fenti telefonszámon jelezzék szándékukat!

Tájékoztató az első osztályos beiratkozásról

 

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 2018/2019-es tanévben két első osztályt indít jó iskolaérettségi szinttel rendelkező gyermekeknek.
2018. február 10-én (szombaton) 10 órától tájékoztató napot tartunk, ahol megismerkedhetnek az iskola programjával, a beiratkozás módjával.
Sok szeretettel várunk minden kedves szülőt és gyermeket!
Bővebb információ honlapunk Szülőknek/Beiskolázás menüjében található. 

Családi nap a Bolyaiban

Szeptember 15-én, pénteken 15 és 19 óra között családi napot szervezünk a Bolyais Szülők Egyesületének közreműködésével.
Szeretettel várunk minden kedves szülőt és gyermeket!
A rendezvény meghívója megtekinthető itt.

Emeletes forradalom - Március 15-ére emlékeztünk

1848. március 15-e a fiatalság, a lendület, a szépség és a felszabadult öröm ünnepe. Jeles napjaink közül talán ezért érinti meg leginkább diákjainkat. A hosszú hétvége előtti utolsó, rövidke délelőttön az iskola 7-es és felső gimnazista forradalmárai a Bolyai Gimnázium több szintjét is „játszó térré” alakították. Fél órára Pilvax kávéházzá, Landerer és Heckenast nyomdájává, Nemzeti Múzeummá változott a lépcsőrengeteg, s a meglepő térfoglalás a manapság oly gyakran emlegetett interaktivitást is előcsalta a 700 fős nézőseregből – tanáraikkal együtt énekelték a Himnusz sorait, közösen árasztották a vizet a tavaszi széllel, s ekként kiáltozták a Nemzeti dalt szavaló diákkal is a refrént:
„A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk,
Hogy rabok tovább nem leszünk!”
Táncsicsot most is kiszabadították, az ábrándos szemű Jókai ma is kapott kokárdát Laborfalvi Rózától.
1848 szívdobbantó meséje gyermekeinkben tovább él.

Fényképek

Mennyből az angyal a Bolyaiban

Az október 23-ai megemlékezés a Bolyai János Gimnázium 11. évfolyamos tanulóinak közreműködésével nagyon színvonalas és színes műsornak bizonyult.
A szervezők kifejezetten jól dolgoztak az 1956-os forradalom dokumentumaiból válogatott fotókkal. A képi világot gondosan kiválasztott versekkel, idézetekkel tarkították, például Márai Sándor Naplójának egy részletével, illetve Bibó István és Albert Camus gondolataival. A kor hangulatát és a történelmi eseményeket hitelesen sikerült visszaadniuk.
Az énekes trió hangjával és hegedűkíséretével elkáprázatta a hallgatóságot csakúgy, mint Prikazovics Júlia 11.c osztályos tanuló Márai Sándor Mennyből az angyal című versének lenyűgöző tolmácsolásával.
Úgy gondolom, hogy valamennyi diák nevében gratulálhatok a szervező pedagógusoknak (Biró Gábor, Csóka Tibor), az énekes hármas felkészítő tanárának (Pilnay Sándorné), valamint a szereplőknek (Börzsönyi Eszter, Doktorics Réka, Egervölgyi Boglárka, Erényi Dorottya, Fűzfa Balázs, Kiss Kinga, Pittmann Kornél, Prikazovics Júlia), hiszen kimagasló előadással kápráztattak el bennünket.

A rendezvényről Kocsis Zsolt tanár úr készített fotókat, melyek megtekinthetők a Galériában.


Rácz Botond 11.a

Szülői – Nevelői Bál

Tisztelt Pedagógusok! Kedves Szülők!

A Bolyais Szülők Egyesülete szeretettel meghívja Önöket a 2017/2018-as tanév Szülői – Nevelői Báljára.
A bál időpontja: 2018. február 10., szombat 19.00 óra
Helyszín: Tóvendéglő, Szombathely, Rumi Rajki sétány 1.
Belépődíj: 6.500,- Ft/fő

A hangulatos zenéről a HELIOS zenekar gondoskodik.

A bál programja:

18.30 kapunyitás
19.00 a bál hivatalos megnyitója
A nyitótáncot követően meglepetésműsorokkal fokozzuk a hangulatot, ebben segítségünkre lesznek a Tanárok, a Diákok és a Szülők.
Éjfél előtt tombola

A nagy sikerre való tekintettel, az idei évben is meghirdetjük az osztályok közötti versenyt.
A HOLDFÉNY LIGET jóvoltából a legnagyobb asztaltársaságot kiállító osztály tanulói nyereményben részesülnek, melyet a Liget kötélpályáján válthatnak be.

Báli belépőjegyek és támogatójegyek a következő időpontokban készpénzért vásárolhatóak az iskolában:
Január 23. kedd, 26. péntek, 30. kedd reggel 7.15 és 8.00 óra között, valamint február 2. péntek, 5. hétfő, 6. kedd reggel 7.15 és 8.00 óra között és a szülői értekezletek és a fogadóórák ideje alatt, február 5.,6. délután 16 és 19 óra között.
Jegyek 2017. február 6-ig az egyesület bankszámlájára utalással is foglalhatóak. Az átutalás közlemény rovatában kérjük feltüntetni a résztvevők nevét, a gyermek/ek osztályát, és a választott menük betűjelét. Az átutalással fizetett jegyek személyesen az iskola portáján lesznek átvehetőek.

Bővebb információ és menüválasztási lehetőség az iskola honlapján és portáján, illetve az egyesület facebook oldalán olvasható: https://www.facebook.com/bolyaisszulok/

Bankszámlaszámunk: 11747006-20219736

Szívesen fogadjuk és köszönjük a tombolatárgyak és utalványok felajánlását, melyeket az iskola portáján gyűjtünk.

A BÁL TELJES BEVÉTELÉT AZ ISKOLÁNK TANULÓINAK JAVÁRA FORDÍTJUK.

 

 

 

 

 

Központi írásbeli felvételi vizsgák 2018. január 20-án

2018. január 20-án (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.
Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban.

A tanulók a terembeosztásról a vizsga napján az aulában tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 20-án az írásbeli vizsgán, január 25-én (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 26-án (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 414-es teremben. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2018. február 26-27 (hétfő-kedd). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek/ Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 10-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

A felvételi eljárásról további információk elérhetők itt.

1 %-os felajánlás

Tisztelt Szülők! Tisztelt Támogatóink!

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alapítványának, a Schneller István Alapítványnak nevében fordulunk Önökhöz. Köszönjük eddigi segítségüket, felajánlásaikat.
Tisztelettel kérjük Önöket, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően támogassák a Schneller István Alapítványt a személyi jövedelemadóból felajánlott 1%-kal. Az alapítvány továbbra is szeretné biztosítani a következő tevékenységeket: tehetséggondozás (szakkörök, specializációk, terepgyakorlatok, kutatások támogatása), tanulói, tanári tanulmányi ösztöndíjak kifizetése, táborok támogatása, nehéz anyagi körülmények között élő diákok támogatása és különféle programokon való részvételük lehetővé tétele.
A legnagyobb összeget a nehéz anyagi körülmények között élő diákok támogatására, a továbbtanulás, tehetséggondozás támogatását elősegítő tanfolyamok és diáktáborozások anyagi fedezetének csökkentésére fordítottuk.
Az alapítvány munkatársai semmiféle anyagi juttatásban nem részesülnek, a szülői felajánlások teljes mértékben önzetlenek.

A Schneller István Alapítvány adószáma: 19244370-1-18
 
Köszönettel: Baranyai József, az alapítvány képviselője (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Gimnáziumi felvételi: ideiglenes rangsorok

Kedves Diákok! Kedves Szülők!
 
Elérhetők a 8, illetve a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők ideiglenes felvételi rangsora.

Innovációs díjat kapott iskolánk

Június 27-én Budapesten, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szakmai fórumon mutathatta be iskolánk az országos közönségnek az elmúlt években (évtizedekben) végzett oktatási-nevelési innovációs tevékenységét. Kukor Ferenc igazgatóhelyettes átvette azt az elismerő oklevelet, melyet az ELTE kutatásában résztvevő több mint 5000 oktatási egység (óvodák, általános és középiskolák, egyetemi tanszékek, doktori iskolák, piaci képzők) közül a 30 legmagasabb innovációs értéket elért intézmény kapott.