Régi hírek

Igényfelmérés étkezéssel kapcsolatos fejlesztéshez

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy a 2019. szeptemberi tanévtől kezdve az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban az étkeztetéshez kapcsolódó befizetések és rendelések megkönnyítésére és kezelésére biztosítani fogja az ezzel kapcsolatos elektronikus, interneten történő kommunikációt.
Az e-Kréta alkalmazás szolgáltatásaival az erre szolgáló weboldalon – számítógépen vagy mobiltelefonon -, a bevezetést követően
• le lehet adni az étkezési igénynek megfelelő újabb időszaki rendelést;
• tájékozódni lehet az étkezési menükről, jogosultság szerint a megrendelt és fizetett időszakokról;
bankkártyával vagy SimplePay alkalmazással az eszközön keresztül lehet fizetni az étkezésért, elkerülve az intézményen belüli sorban állást;
• a befizetésről a visszajelzés azonnal visszaigazolásra kerül;
• betegség, távollét esetére közvetlenül le lehet mondani az érintett időszakra az étkezést,
nem kell személyesen bemenni az intézménybe ehhez.
A fent jelzett lehetőségekkel kapcsolatosan szeretnénk kérni a Tisztelt Szülőket, hogy 2019. március 27-ig az alábbi űrlap egyszeri kitöltésével jelezzenek vissza felénk, segítsék munkánkat!

Űrlap kitöltése

Közreműködését köszönjük!
ELTE Központi Gazdasági Hivatala

A Bolyais Esték újabb előadása: Generációs csapdák

Vendégünk: Steigervald Krisztián intergenerációs tanácsadó

Az előadás időpontja: 2019. március 20., szerda 17 óra
Helye: iskolánk díszterme
Az előadás a Bolyais Szülők Egyesülete szervezésében. támogatásával valósul meg, megtekintése ingyenes.
 
Ismertető a programról:

Generációs csapdák

 A fiatalok elmennek, de ha itt vannak, akkor is olyanok, mintha egy másik dimenzióban élnének. Ismerős a panasz? Sok cégnél igen. Tipikus generációs csapdáról van szó, amin nem segít a letolás. Magunkat és a többi generációt is meg kell érteni ahhoz, hogy a szükséges együttműködés gyümölcsöző legyen és megálljon az elvándorlás. Erre a felismerésre épít üzletet a generációs fluktuációmenedzsment modelljét kidolgozó Emocionális Marketing Kft., melynek alapító ügyvezető igazgatója Steigervald Krisztián. Néhány tudományos év után 8 évig dolgozott vezetőként a GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt. Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot.

 

Az előadó így ajánlja a programot:

"Az utóbbi 50 évben jelentősen megváltozott a világ. Az élet kaotikusabb lett, az idő "felgyorsult", a jövő kiszámíthatatlanná vált, és nem csak a digitalizáció miatt, számtalan változáson mentek keresztül a nemzedékek. Úgy tűnik, nincs többé közös értékrend, egyre nagyobb a megosztottság. És a legkönnyebb a másikra (fiatalabbra, idősebbre...) "fogni" az okokat. Mindenki hibás, csak mi nem.
Ma este azt járjuk körbe, hogy mi is történt az elmúlt évtizedekben. Kiben mi csapódott le, milyen "generációs csapdák" irányítják a gondolkodását, életét - azért, hogy esélyt tudjunk adni a másik és így egymás megértésének.
Izgalmas, huszonegyedik századi beszélgetésre lehet készülni."

Tankönyvrendelés

Tisztelt szülők, kedves diákok!

Akik még nem adták le a tankönyvigénylő lapokat, erről az oldalról letölthetik.

Kérjük a tavaszi szünet utáni első napon (2019. április 24-én) leadni, mert csak a leadott, tankönyvlistán bejelölt könyveket tudjuk megrendelni. Aki határidőre nem adja le az igénylőlapot, annak egyénileg kell intéznie a tankönyvrendelését.

Köszönettel: a tankönyvfelelősök

Regisztráció fogadóórára

Tisztelt Szülők!

A fogadóórai regisztrációhoz a Kréta naplóba nem tanulói oktatási azonosítóval, hanem gondviselői (bővített jogosultságú) azonosítóval kell bejelentkezni.

A Kréta napló rendszere e-mailt küldött a szülőknek a gondviselői azonosítóhoz tartozó jelszó beállításához.

A levelet csak azok a szülők kapták meg, akiknek e-mail címe szerepel a Kréta napló rendszerében. Kérjük, akik nem kaptak ilyen levelet, töltsék ki az iskola weboldalán lévő Űrlapot (Szülőknek menü, Elérhetőségi adatok küldése menüpont). Az űrlap kitöltése után (1-2 órán belül) a megadott adatokat átemeljük a Kréta rendszerbe, amely ezután e-mailt küld a jelszó beállításához.

A jelszó beállítása után újabb e-mailben küldi el a Kréta rendszere a bejelentkezési azonosítót, amellyel (és a beállított jelszóval) be lehet jelentkezni a https://bolyai-elte.ekreta.hu oldalon.

A megjelenő felület Információk menüjében találjuk a Fogadóóra menüpontot, ahol regisztrálhatunk fogadóórára, melyről visszaigazoló e-mailt küld a Kréta.

Az előzetes regisztrációra október 14-én 14 óráig van lehetőség. A 17 órakor kezdődő fogadóórán a regisztráció során megadott időpont(ok)ban érkező szülőknek nem kell várakozniuk.

Tankönyvátvétel és tanévnyitó ünnepély

Tisztelt Szülők!

A tankönyvcsomagok a következő időpontokban vehetők át:

augusztus 27. (kedd) 8.00-15.00
augusztus 28. (szerda) 8.00-13.00
augusztus 29. (csütörtök) 14.00-16.30

Az átvétel helye az iskola ebédlője (az udvar felől közelíthető meg).

Tanévnyitó ünnepély: 2019. szeptember 1. (vasárnap) 18 óra
(gyülekező 17:30 és 17:45 között az osztálytermekben)

Az első tanítási nap: szeptember 2. (hétfő)

Családi nap

   

Szülői-nevelői bál

 

Ideiglenes felvételi jegyzék

Kedves Diákok, kedves Szülők!
 
Honlapunkon közzétettük az ideiglenes felvételi jegyzéket.
A rangsorok a Szülőknek/Beiskolázás menüben érhetők el.
A végleges értesítést a felvételről vagy az elutasításról április 30-án kapják meg a felvételizők.

Ügyeleti napok és tanévnyitó ünnepély

Ügyeleti napok a nyári szünetben 8 és 12 óra között:
július 3. (szerda)
július 17. (szerda)
július 31. (szerda)
augusztus 14. (szerda)
A fenti időpontok kivételével az iskola zárva tart.

Tanévnyitó ünnepély: 2019. szeptember 1. (vasárnap) 18 óra
(gyülekező 17:30 és 17:45 között az osztálytermekben)

Az első tanítási nap: szeptember 2. (hétfő)

Kincsek az arany tetején

(Görföl Jenő és Kovács László fotókiállítása a felvidéki bányavárosok középkori templomairól)

Bár a kitermelt nemesfém harmada a Magyar Királyságban bányabér címén az uralkodót vagy a földesurat illette meg, maradt mit a tejbe aprítani a felvidéki bányavárosok közösségének is.

A középkorban ez a vidék adta Európa arany- és ezüsttermelésének 30 %-át. Mára a bányák a legtöbb településen kimerültek, ám a városok megszentelt helyei őrzik a századok aranyporát: Körmöcbánya, Rozsnyó, Bakabánya, Libetbánya, Besztercebánya, Újbánya, Bélabánya sok száz éves templomai szerkezetükben az akkor élt mesteremberek imponáló szakmai tudását, szobraikban, festményeikben, szárnyasoltáraikban az alkotók művészi igényességét őrzik.

Görföl Jenő, a CSEMADOK országos titkára és Kovács László történelemtanár küldetésüknek tekintik, hogy eme – pillanatképekként rögzített –  stabil kincset mégiscsak mobilizálják. Mintegy két évtizede fotózzák Felvidék épített magyar örökségének emlékeit, s vándorkiállításaik első állomása – mint most is – mindig a Bolyai Gimnázium aulája.

A 20. századi építészeti megoldásokat kínáló kiállítótér Kocsis Zsolt tanár úr és a művészeti munkaközösség jóvoltából egy középkori templombelsőt imitál, ahol a magasba tekintve a látóhatárt gótikus hálós boltozat zárja le – vagy nyitja meg kinek-kinek hite szerint.

A nagy méretű, színes fotók kedvcsinálóként szolgálhatnak a jövendő 7-es évfolyamok számára, hisz a Határtalanul! program keretében Selmecbánya kihagyhatatlan úti céljuk lesz.

A kiállítást dr. Pál Ferenc, a Vas Megyei Levéltár főlevéltárosa nyitotta meg, hangulatát Szalai Bence 11-es diák gregorián Kyrie eleisonja és a végzős Doktorics Réka népdala tették még megélhetőbbé.

(A Felvidéki bányavárosok középkori templomai c. kiállítás május végéig látható a Bolyai Gimnázium aulájában.)

Kocsis Zsolt tanár úr fotói megtekinthetők a Galériában.

Lendületben!

(Tanévzáró ünnepség a Bolyaiban)

Középkori kódexek iniciáléit nem pingálták oly szent hevülettel a szerzetesek, mint a diákok a varázserejű (ezért is kell visszafelé írni) 7 betűt az osztálytermek tábláira.
Június 14-én felkerültek az utolsó V-k is, a névtelen mesterek lemosták kezükről a színes krétaport. Az elszántság, amivel óvták művüket, elsőre talán megmosolyogtatónak tűnhet, ám második gondolatunk már az elismerésé, amit a bolyais diákok egész éves kitartó munkájukkal érdemeltek ki, hiszen a tanévzárón megjelent rokonok és barátok a megmondhatói, milyen sok tanulót köszöntött személyesen Papp Tibor igazgató úr.
Ők azok, akik országos versenyeken első helyezést értek el, vagy nemzetközi versenyen képviselték iskolánkat, városunkat, hazánkat. Emellett az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntős diákjai, Magyarország jó tanulói – jó sportolói, valamint a Schneller Alapítvány díjazottjai vehették át igazgató úrtól megérdemelt elismerésüket.
A kollégák ajánlásai alapján a Szülői Egyesület idén Grénus Gabriella tanárnőt köszöntötte a Bolyai Katedra Díjjal, aki soha nem fogyó türelemmel, szeretettel és szakértelemmel foglalkozik a rá bízott gyermekekkel.
Az iskolától ezen az estén búcsúztak a végzős 8.c osztály tanulói: ők a délelőtt folyamán gimnáziumi szalagavató szintű műsorral hagytak maguk után felejthetetlen „érzelmi lábnyomot”.
Az utóbbi években megszokhattuk, hát már vártuk is, mivel show-zzák meg a szervezők a tanévzárót. A díszteret egyszer csak az ünneplőből sportfelszerelésbe öltözött diákolimpikonok lepték el: kosarasok, futók, duatlonosok, vívók, focisták, tornászok, rg-sek, sakkozók, kötélugrók, röplabdások, teniszezők – hiteles példát mutatva a többiek számára a nyári szünidő hasznos eltöltésére. A bemutató után egy törékeny fiatal lány lépett a közönség elé, focilabdával a kezében. Ekkor még zsibongott a nézősereg, ám amikor ez a labda már a fülén, hátán, orrán, vállán táncolt, álmélkodva figyeltük a sztárvendéget, a négyszeres freestyle világbajnok Szász Kittit.
Ezt a parádét már csak egy módon lehetett fokozni, a várva várt mondat világba kiáltásával: „A 2018/19-es tanévet bezárom!”
A tanévzáró ünnepségről készült videók megtekinthetők itt.

 

Bolyais siker a városi gólyaavatón

Január 31-én nyolcadszor rendezték meg a városi gólyaavatót az AGORA - Művelődési és Sportházban. Kilenc, a saját iskolájában szervezett gólyaavatón nyertes kilencedik évfolyamos osztály vett részt a vetélkedőn. Iskolánkat a 9. c csapata képviselte, akikhez csatlakoztak más osztályokból is diákok, a nézőtéren pedig szép számú bolyais támogatta versenyzőinket. 
Tanulóinknak előzetes feladatként a Mézga család meséje jutott, ebből a témából kellett rövid produkciót, plakátot és menüt tervezni. Rendkívül szoros versenyben  - tovább őrizve a hagyományokat - sorozatban negyedik alkalommal is a Bolyai Gimnázium nyerte a vetélkedőt!
 
A gólyaavatóról szóló képes beszámolók itt tekinthetők meg:   vaol.hu   nyugat.hu 

Az iskola arra való…

(Pedagógusnap a Bolyaiban)

„Minden másképp van” – Karinthy Frigyes szállóigévé vált világnézetét egy délután erejéig a bolyais közösség is magáénak vallotta. A pedagógusnapi rendezvény alkalmával ezúttal ismét a tanári kar ült kicsinosítva azokhoz az asztalokhoz, amelyek mellett hétköznapokon ők teljesítenek „szolgálatot”, s hallgatták végig a gyerekek által nekik előadott verset, mesét, zeneszámokat, s vették át megilletődve a jól megérdemelt elismeréseket.
A ráhangolás után a kollégáktól legtöbb szavazatot pedagógusok közül a Bolyais Szülők Egyesülete (BSZE) által kiválasztott tanár vehette át a Bolyai Katedra Díjat Kissné Tuba Mónikától, az egyesület elnökasszonyától. 2019-ben a közösség Grénus Gabriella munkáját ismerte el, kiemelve szerénységgel párosuló példaértékű szakmai és emberi kvalitásait.
Papp Tibor igazgató úr az ELTE által adományozandó Pedagógia Mestere díjazottjainak gratulált – Horváthné Szandi Ágnes könyvtáros-tanárnak, aki negyven éve az iskola dolgozója, és Huszárné Móricz Katalin tagozatvezető asszonynak –, majd a pedagógiai munkát segítő feladatkörben dolgozó, dicsérő oklevélben részesülő Takács Eleonórát köszöntötte.
Ezután gratulált a Szombathely Megyei Jogú Város elismerésében részesülő, szintén a pedagógiai munkát segítő Egervölgyi Elemérné (Anikó néni) több évtizedes munkásságához. Bejelentette, hogy a 26. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon Takács Marietta tanárnő „Az év mentora” oklevelet kapta.
A Bolyai Gyakorló Öregdiákok Körének (BGyÖK) képviseletében Kuglicz Balázs elnök Horváthné Hargitai Gitta tanárnőnek és Kunecz Árpád tanár úrnak köszönte meg a közösségformáló, mára feledhetetlen emlékekké vált énekkari, sítáboros, turisztikai táboros élményeket.
Az elismerések sorát a Schneller István Alapítvány képviseletében Baranyai József tanár úr zárta: Kövesdi Anita, az alapítvány könyvelője és Martin Duncan Lester tanár úr elismerő oklevelet és a vendégsereg zúgó tapsát kapták ez évben.
Az ünnepség hivatalos ceremóniája után a Bolyais Szülők Egyesületének tagjai kínálták meg finomabbnál finomabb falatokkal a meghívottakat: ezzel is kifejezve az egész éves áldozatos, sokirányú, felelősségteljes pedagógusi munkát, amelyet a pedagógusok elsősorban azért végeznek,
…hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.” (Szent-Györgyi Albert)
Az eseményről a BSZE által készített fotók megtekinthetők a Galériában.

Anonim tanárok, könnyek és a leggyakoribb szó

Szalagavató a Bolyaiban 2019. január 26.

Megőrizve megújítani. Minden hagyományápoló vágyott célja ez. A szalagavatók sokéves rendje szerint feldíszített aula, büfé és tornacsarnok várta a végzős diákok családtagjait, barátait az iskolában megrendezett ünnepen. A három osztály zenés bevonulását előbb a diákok, majd tanáraik szalagjának feltűzése követte.
Az évfolyam nevében megszólaló Csóka Tibor osztályfőnök (12.a) kimerevített pillanatképként értékelte az eseményt, amely egész életében elkíséri az est résztvevőit, s arra biztatta tanítványait, hogy bízzanak magukban és mindabban, amit szüleiktől és az iskolától kaptak.

Mégis, mi az, ami egymás felé tereli és összetartja a diáklét – életkorok, ízlések, korlátok és szabadság, célok és vágyak ellentéteitől mindig robbanásra kész – szentháromságát: Szülőt, Gyermeket, Pedagógust? A válaszért az osztályfőnöküktől búcsúzók egyike Pál apostolhoz fordult: a szeretet, ami sosem múlik el – érzelemtől és értelemtől vezérelt tetteinknek sorozata.
Az iskola végzős osztályai humoros kerettörténetbe ágyazott, rengeteg készülést kívánó, igényes táncprodukciókat is magába foglaló revüvel szórakoztatták közönségüket és egymást.
A 2019. évi szalagavató legnagyobb újítása mégsem a profi videós trükkök, hibátlan szövegmondás, frappáns gegek voltak, hanem az az érett gondolkodás, ami az én helyett az ő és a mi létjogosultságát is észrevette és megjelenítette. A kamasz-és ifjúkor küszöbén állva ide-oda kacsintva hol diákszemmel, hol tanáraik szemszögéből villantották fel a bolyaisok hétköznapjait, konfliktusait és ünnepeit.
Hiszen az Anonim Tanárok terápiás gyűlésein a diákjaik érdeklődésének hiánya és órai magaviselete miatt letargiába esett tanerőket jelenítették meg, de ők voltak azok is, akik a világűrbe is képesek voltak elutazni, hogy tanáruk elveszettnek vélt boldogságát megtalálják. Felvillantották az osztályon belüli világnézeti (értsd: bioszos-töris) és az a-s, b-s, c-s ellentéteket, a műsor végjátékában mégis egymást átölelve énekelték száz torokból, hogy: „Azért vannak a jó barátok, hogy az eltűnt boldogságot visszaidézzék egy fázós alkonyon.”

A vacsorát követően sokadik arcukat megmutatva elegáns keringőt lejtettek a párok, majd a kisgavallérok édesanyjukkal, a kiskisasszonyok pedig édesapjukkal léptek a parkettre. Az estet a Spektrum együttes hatalmas bulija zárta.

S hogy a leggyakoribb szó?
Nos, az a KÖSZÖNJÜK volt.

 

Képgalériák: nyugat.hu  vaol.hu 

OKTV eredmények 2018 / 2019

Az idei tanévben is remekül szerepeltek diákjaink az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken.

Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

Generációs csapdák

A Bolyais Esték újabb előadása
 
A Bolyais Szülők Egyesületének támogatásával valósult meg iskolánk legújabb előadássorozatának, a Bolyais Estéknek újabb programja. Vendégünk Steigervald Krisztán pszichológus, intergeneráció kutató volt.
 
 
Szülői, tanári és diák reflexiók:  Babós Andreas és Novák Henrietta Bányai Anna,  Gergó Judit,  Takács Marietta
Fotók: Czika László

Központi írásbeli felvételi vizsgák

2019. január 19-én (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.
Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban.
A tanulók a terembeosztásról a vizsga napján az aulában tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 19-én az írásbeli vizsgán, január 24-én (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.
A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 25-én (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 414-es teremben. A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.
A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2019. február 25-26 (hétfő-kedd). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek/ Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 11-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.
A középfokú felvételi eljárás részleteiről itt tájékozódhat.

„Emelkedj magasba, kis haza”

(Március 15. 2019-ben)


Jövőt, múltat hurkolt a jelenbe tanulóink élőzenével és énekhanggal kísért izgalmas, felkavaró műsora, amelyet nemzeti ünnepünk tiszteletére elsőként az iskolaudvaron, másodjára – a város nagyközönsége előtt - a Március 15. téren adtak elő.
Ahol a lajbi meg a kalap bolyais pelerinné és nyakkendővé, a csizma elegáns cipővé válik, nem hökkenhetünk meg, ha Kölcsey, Petőfi, Pósa Lajos korhű gondolatait Szép Ernő, Weöres Sándor, Juhász Ferenc szavai követik, s Bródyé és Majkáé. Merthogy az ünnep mindenkié, aki azt magáénak vallja: határokon innen és túl – határtalanul.
A végig a színen lévő bőrönd ráerősít elődeink intésére: a szabadság nem egyszer, valamikor, dicső és nagyra becsült hősök által kivívott kiapadhatatlan örökség, hanem folytonos figyelemmel óvott, újra-meg újra felismerendő, kiharcolandó, megvédendő lételemünk.
A márciusiakat vezérlő hit, remény, elszántság, építő erő egységét felidézni a késői utódok legnehezebb feladata – hangzott el végszóként az Isten áldását kérő záródal előtt. A bolyais diákok 171 év múltán e küldetést teljesítették.
A műsort összeállította és rendezte Pilnay Sándorné, közreműködtek Bánó Zoltán egyetemi hallgató és a Bolyai Gimnázium tanulói: Sisak Réka, Kiss Gergely (7. évfolyam), Csordás Dávid, Gaján Réka, Mikl Péter, Tánczos Tamara, Saly Veronika, Tóth Esztella (9. évfolyam), Magyar Anna, Herczeg Réka, Sandle Nátán, Ferenczy Gergely (10. évfolyam), Szabados Laura, Varga Bálint (11. évfolyam), Feiner Róza (12. évfolyam).

2019.10.22.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk
2019.10.23.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe, munkaszüneti nap
2019.10.24. 14:30 - 17:00
Bolyai Matematika Csapatverseny megyei díjkiosztó rendezvény (SEK, díszterem)
2019.10.25.
A 4 és 8 évfolyamos gimnáziumi tehetséggondozó-felkészítő tanfolyamok indulása
2019.10.28. - 2019.11.01.
Őszi szünet