Régi hírek

Tankönyvek átvétele

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!
 
A 2021-2022-es tanévben minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesülA jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni. Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában lehet rendelni. A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.
 
Átvételi időpontok:

2021. augusztus 23. (hétfő)

7.00 – 10.00: 1. és 2. évfolyam
10.00 – 12.00: ­3. és 4. évfolyam
12.00 – 16.00:  11. és 12. évfolyam

2021. augusztus 24. (kedd)
12.00 – 15.00: 7. és 8. évfolyam
15.00 – 17.00  5. és 6. évfolyam

2021. augusztus 25. (szerda)
9.00 – 12.00: 9. és 10. évfolyam
13.00 – 17.00: pótidőpont azok számára, akik a megadott időpontban nem tudták átvenni a könyvcsomagjaikat 

Helyszín: az iskola ebédlője (a Bolyai utcai kapu felől, az udvarról közelíthető meg)
Kérjük az időpontok betartását!

12 év feletti diákjaink oltása

Tisztelt Szülők!
Kormányzati rendelkezés alapján 2021. augusztus 30-31-én, illetve szeptember 2-3-án lehetőség nyílik iskolánkban is a 12 éven felüli tanulók számára a COVID-19 elleni védőoltás felvétele Pfizer vakcinával. A második oltásra 3 hét múlva, azaz a szeptember 20-i héten kerül sor. 
Az oltási akcióval kapcsolatos szülői igény felmérése augusztus 25-ig történik.
A szülők számára az osztályfőnökök küldik ki  a szükséges információkat és dokumentumokat.

OKTV döntősök 2020/2021

 

Huller Olivér

12.A

német nyelv 1. kategória

9. helyezés

 

 

Imre Dániel

11.C

történelem

12. helyezés

 

Kelemen Anna

12.A

informatika 2. kategória

38. helyezés

matematika 2. kategória

42. helyezés

 

Pesti Patrik

11.B

fizika 1. kategória

29. helyezés

 

Rápli Anna

12.A

vizuális kultúra

4. helyezés

 

Szabó Dóra Julianna

12.C

biológia 2. kategória

32. helyezés

 

Szatmári Soma

11.C

informatika 2. kategória

29. helyezés

Ügyelet, tanévnyitó, tankönyvek

Ügyeleti időpontok a nyári szünetben:
június 30. (szerda) 9:00-13:00
július 14. (szerda) 9:00-13:00
július 28. (szerda) 9:00-13:00
augusztus 11. (szerda) 9:00-13:00
(Más időpontokban az iskola zárva tart.)


Tanévnyitó ünnepély: augusztus 31. (kedd) 18:00
Gyülekező 17:30 és 17:45 között az osztálytermekben.
Az első tanítási nap: szeptember 1. (szerda)

A tankönyvek átvételének pontos időpontjáról augusztusban honlapunkon adunk tájékoztatást.

Tanulónk sikere az informatikai diákolimpián

2021-ben rendezték meg először az European Girls's Olympiad in Informatics (vagyis Európai Lány Informatikai Diákolimpia) versenyt, amin rögtön lett is magyar érem: a négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett. A június 13–19. között megrendezett eseményen a világ 43 országából 156 középiskolás vett részt online.

A középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezután a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy Magyarországot képviselhessék az EGOI-n. A versenyre a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel online módon került sor, a magyar csapat Szombathelyen versenyzett. Kelemen Anna, iskolánk 12.a osztályos tanulója csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat: foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt férfias pályának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/06/22/ezusterem-europai-lany-informatikai-diakolimpia

A diákolimpiáról szóló beszámolóról itt olvasható:  https://www.nyugat.hu/cikk/diakolimpia_szhely_bolyai_kelemen_anna_info_diakolimpia

 

 

Ballagás és tanévzáró ünnepség - másképp

„Mikor a Bolyai Iskola kivonul, a világ kivirul…”

 

Április végén, május elején „rendes” esetben végzőseink az utolsó csengőszó után végigvonulnak az iskola ismerős helyein, majd az udvaron folytatódik a ballagási ünnepség. Idén a rendkívüli körülmények miatt a tanévzáróval egy napon búcsúztak a 12. évfolyamos és a 8. c osztályos diákok, s útvonaluk is egészen másként alakult. Az iskola sarkánál vettek egy éles balkanyart, majd hamarosan a Haladás-stadionban sorakoztak fel a lelátón ülő szeretteik tapsviharától kísérve. A tribünön ülőket a várakozás alatt a búcsúzók bolyais életképeit bemutató videók szórakoztatták.

Papp Tibor igazgató úr humorral fűszerezett, személyes hangvételű beszédében az egyes osztályok stílusjegyeit, emblematikus diákjait, emlékezetes élményeit emelte ki, hangsúlyozva a bolyais pedagógusok és szülők szerepét az eredményekben. Az országos versenyek győztesei és helyezettjei elismerése mellett 12. évfolyamos osztályok legsikeresebb és egyben a közösség által példaképnek tekintett egy-egy tagja Bolyai Érmet kapott. Volt közöttük országos matematikaverseny győztese, diákvezér és reneszánsz lelkületű mérnökjelölt. A búcsúz(tat)ó beszédek közül a végzősökét az aktuális élmények határozták meg (pandémia, távoktatás, a közösségi programok hiánya), a 11. évfolyamosoké pedig nosztalgikus visszatekintés volt a  megvalósult baráti együttlétekre (táborok, gólyaavató,  Bolyai Night, diákbál).

A műsort a leköszönő osztályfőnökök és legendás, kitüntetett tanárok köszöntése zárta, végül elhangzott a várva várt igazgatói mondat:

„A 2020-2021-es tanévet lezárom!” Az aréna hangszóróiból pedig ezúttal nem a jól ismert Hali-induló, hanem a most legnépszerűbb sláger, a „Vakáció-ó-ó” hangzott fel.

 

Az eseményről készült tudósítások megtekinthetők itt:

https://www.nyugat.hu/cikk/rendhagyo_tanevzaro_haladas_sportkomplexum_bolyai_2021

https://www.frisss.hu/aktualis/a-hali-stadionban-zarta-a-tanevet-a-szombathelyi-bolyai-kepgaleriaval

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vege-a-tanitasnak-kitort-a-vakacio-elballagtak-a-vegzos-diakok-vas-megyeben-5027570/

 

Fotók a Galériában láthatók.

 

Apáczai-díjat kapott dr. Vigh Kálmán tanár úr

A pedagógusnap alkalmával Apáczai Csere János-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere iskolánk tanárának, dr. Vigh Kálmánnak. A pedagógus hivatásban elérhető legmagasabb rangú kitüntetést a Pesti Vigadó épületében vehette át kollégánk.
 
Az elismerésről szóló beszámolók itt olvashatók: 
 

Országos matematika versenyt nyert tanulónk

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2021. évi országos döntőjében 1. helyezett lett végzős diákunk, Horváth Áron, felkészítő tanára: Németh Gyula.
Kiemelkedő eredményt ért el a 3. évfolyamosok között Pfliegler Balázs (6. helyezés, felkészítő tanára: Herczeg Andrásné), valamint a 4. évfolyamosok között Pájer Levente (6. helyezés, felkészítő tanára: Csajkásné Róka Judit).
 

Bolyais diák az informatika diákolimpia csapatban

Kiemelkedő eredményt ért el Kelemen Anna végzős tanulónk: bekerült az első alkalommal megszervezett Európai Lány Informatikai Diákolimpia 2021 (EGOI) versenyre készülő magyar csapatba.
Diákunkkal a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság interjút készített, mely itt olvasható:
 

Ballagás 2021

A járványhenyzet miatt végzőseink is rendkívüli módon búcsúznak iskolájuktól. Videót készítettek, melyben felidézik  bolyais élményeiket, érzéseiket.
Sok sikert, szerencsét kívánunk Nektek az érettségi vizsgákhoz és a továbbtanuláshoz!

 

 

Az oktatás szervezése iskolánkban

Tisztelt Szülők!

A Kormány  2021.04.14-i döntése értelmében 2021. április 19-től (hétfőtől) az 1-4. évfolyamon kezdődik el a jelenléti oktatás. A korábbi tájékoztatástól eltérően - várhatóan május 10-ig - az 5-8. évfolyamon továbbra is digitális távoktatás munkarend szerint tanulnak a diákok, a 9-12. évfolyam diákjaival együtt.

Megértésüket köszönjük!

Papp Tibor
igazgató

 

Elhunyt Marosvári József, iskolánk egykori igazgatója

 

Elment az egykori „Gyakorló”, a Bolyai gyermek- és emberszeretetének, a szakmaiságnak és kollegialitásnak megtestesítője Marosvári József.
A „Gyakorló” nagy gonddal kiválogatott alapító tantestületébe bekerülni hatalmas szakmai elismerést jelentett. Különösen egy összevont osztály tanítása (2;4) kimagasló pedagógiai érzéket, tudást kívánt. Erre a feladatra nevezték ki Marosvári József tanító urat az 1958-59-es tanévtől szakvezető tanítónak, a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet Gyakorló iskolájába.
A mindenkor udvarias, halk szavú KOLLÉGA nyugdíjazásáig szolgálta a gyerekeket és szeretett iskoláját. Ha kellett igazgatóhelyettesként, 1972 és 1974 között pedig megbízott igazgatója volt az akkor két épület között albérletben, nehéz körülmények között lévő iskolának.

  

 

 

Sokat elárul személyes varázsáról, hogy a 100. magyar olimpiai aranyérmet nyerő dr. Hegedüs Csaba a kétezres években Bolyaiban történő látogatásakor ahogy meglátta a nézők között, odasietett hozzá és megölelte.
Az immáron ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tantestülete és egykori diákjai nevében búcsúzunk tőled Jóska bácsi, Jóska, tanító úr!

 

 

Március 15-i iskolai megemlékezés

Az 1848-1849-es forradalomról és szabadságharcról szóló ünnepi megemlékezésünket a járványhelyzet miatt ezúttal rendhagyó módon valósítjuk meg. Az ünnepi műsort az alábbi videóban rögzítettük. A megemlékezés a 7. évfolyamos diákok részvételével, valamint a 7. és 9. évfolyamos osztályfőnökök munkája révén készült.

 

   

Felvételiző tanulók ideiglenes rangsora

Kedves Diákok, tisztelt Szülők!

Elkészült az iskolánk négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozatára jelentkező tanulók felvételi jegyzéke (ideiglenes rangsora).

Szóbeli elbeszélgetések beosztása

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Honlapunkon megjelentek a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkező tanulók szóbeli elbeszélgetésének beosztása biológiából és történelemből.

Kisfilmek bolyais tehetségekről

A Nemzeti Tehetség Központ a Tehetségek Magyarországa sorozatban videót készített Dobos Dominik és Schütz Brúnó 2020-ban végzett diákjaink középiskolás kutató tevékenységéről és sikereikről:

    
 

Diákunk sikere országos matematika versenyen

Sánta Dávid (11.C ) a Curie Matematika Emlékversenyen a területi fordulón 1. helyezett lett, az  országos döntőben 2. helyezést ért el.  Felkészítő tanára: Finta Zsanett tanárnő.
 

Központi írásbeli felvételi vizsgák és szóbeli elbeszélgetés

2021. január 23-án (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.

Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban, a 4. osztályos tanulók az udvar felől, a 8. osztályos tanulók a főbejárat felől érkezve.

A tanulók a járványügyi előírások betartásával történő terembeosztásról a vizsga napján kihelyezett hirdetőtáblákon tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 23-án az írásbeli vizsgán, január 28-án (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

Azok a tanulók, akik igazoltan COVID-fertőzésben szenvednek vagy igazoltan házi karanténba kerültek vagy egyén önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt sem a központi írásbeli vizsgán, sem annak pótnapján nem tudtak megjelenni, február 5-én 14 órakor is megírhatják a feladatlapokat.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 29-én (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 041. sz. biológia előadó teremben. A helyiség az udvar felől, a labor bejáratán át közelíthető meg. A járványügyi helyzet miatt a megtekintés előzetes regisztráció alapján történik. 

A február 5-i pótló írásbeli dolgozatok megtekintése február 10-én 8 és 16 óra között lesz lehetséges titkárságunkon.

A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2021. február 23-24. (kedd-szerda). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek / Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 11-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

Az írásbeli vizsgával kapcsolatos határozatok, útmutatók itt érhetők el.

 

 

2022.06.26. - 2022.07.01.
Turisztikai tábor Bakonybélben
2022.06.29.
Tanévzáró értekezlet
2022.07.02. - 2022.07.09.
Kerékpáros és evezős tábor 2. csoport (Mosoni-Duna)