Régi hírek

Az oktatás szervezése iskolánkban

Tisztelt Szülők!

A Kormány  2021.04.14-i döntése értelmében 2021. április 19-től (hétfőtől) az 1-4. évfolyamon kezdődik el a jelenléti oktatás. A korábbi tájékoztatástól eltérően - várhatóan május 10-ig - az 5-8. évfolyamon továbbra is digitális távoktatás munkarend szerint tanulnak a diákok, a 9-12. évfolyam diákjaival együtt.

Megértésüket köszönjük!

Papp Tibor
igazgató

 

Elhunyt Marosvári József, iskolánk egykori igazgatója

 

Elment az egykori „Gyakorló”, a Bolyai gyermek- és emberszeretetének, a szakmaiságnak és kollegialitásnak megtestesítője Marosvári József.
A „Gyakorló” nagy gonddal kiválogatott alapító tantestületébe bekerülni hatalmas szakmai elismerést jelentett. Különösen egy összevont osztály tanítása (2;4) kimagasló pedagógiai érzéket, tudást kívánt. Erre a feladatra nevezték ki Marosvári József tanító urat az 1958-59-es tanévtől szakvezető tanítónak, a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet Gyakorló iskolájába.
A mindenkor udvarias, halk szavú KOLLÉGA nyugdíjazásáig szolgálta a gyerekeket és szeretett iskoláját. Ha kellett igazgatóhelyettesként, 1972 és 1974 között pedig megbízott igazgatója volt az akkor két épület között albérletben, nehéz körülmények között lévő iskolának.

  

 

 

Sokat elárul személyes varázsáról, hogy a 100. magyar olimpiai aranyérmet nyerő dr. Hegedüs Csaba a kétezres években Bolyaiban történő látogatásakor ahogy meglátta a nézők között, odasietett hozzá és megölelte.
Az immáron ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tantestülete és egykori diákjai nevében búcsúzunk tőled Jóska bácsi, Jóska, tanító úr!

 

 

Március 15-i iskolai megemlékezés

Az 1848-1849-es forradalomról és szabadságharcról szóló ünnepi megemlékezésünket a járványhelyzet miatt ezúttal rendhagyó módon valósítjuk meg. Az ünnepi műsort az alábbi videóban rögzítettük. A megemlékezés a 7. évfolyamos diákok részvételével, valamint a 7. és 9. évfolyamos osztályfőnökök munkája révén készült.

 

   

Felvételiző tanulók ideiglenes rangsora

Kedves Diákok, tisztelt Szülők!

Elkészült az iskolánk négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozatára jelentkező tanulók felvételi jegyzéke (ideiglenes rangsora).

Szóbeli elbeszélgetések beosztása

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Honlapunkon megjelentek a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkező tanulók szóbeli elbeszélgetésének beosztása biológiából és történelemből.

Diákunk sikere országos matematika versenyen

Sánta Dávid (11.C ) a Curie Matematika Emlékversenyen a területi fordulón 1. helyezett lett, az  országos döntőben 2. helyezést ért el.  Felkészítő tanára: Finta Zsanett tanárnő.
 

Központi írásbeli felvételi vizsgák és szóbeli elbeszélgetés

2021. január 23-án (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.

Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban, a 4. osztályos tanulók az udvar felől, a 8. osztályos tanulók a főbejárat felől érkezve.

A tanulók a járványügyi előírások betartásával történő terembeosztásról a vizsga napján kihelyezett hirdetőtáblákon tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 23-án az írásbeli vizsgán, január 28-án (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

Azok a tanulók, akik igazoltan COVID-fertőzésben szenvednek vagy igazoltan házi karanténba kerültek vagy egyén önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt sem a központi írásbeli vizsgán, sem annak pótnapján nem tudtak megjelenni, február 5-én 14 órakor is megírhatják a feladatlapokat.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 29-én (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 041. sz. biológia előadó teremben. A helyiség az udvar felől, a labor bejáratán át közelíthető meg. A járványügyi helyzet miatt a megtekintés előzetes regisztráció alapján történik. 

A február 5-i pótló írásbeli dolgozatok megtekintése február 10-én 8 és 16 óra között lesz lehetséges titkárságunkon.

A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2021. február 23-24. (kedd-szerda). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek / Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 11-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

Az írásbeli vizsgával kapcsolatos határozatok, útmutatók itt érhetők el.

 

 

Első évfolyamos beiskolázás

Tisztelt Szülők!
 
Iskolánk 2021 februárjában tartja a leendő első évfolyamos gyermekek szülei számára a beiskolázási tájékoztatót.
Itt ismertetjük a játékos iskolaérettségi vizsgálat lebonyolításának módját is.
A további részletekekről 2020 január végéig honlapunkon tájékoztatjuk a kedves Szülőket.
 
Papp Tibor
igazgató

Igazgatói szünet

Tisztelt Szülők!

A kialakult járványhelyzetre tekintettel - a tantestület döntésének értelmében - változik az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium éves munkarendje.

A 2021 márciusára tervezett tavaszi szünetet megelőző igazgatói szüneti napokat áttesszük 2020. december 15-18. napokra. Így intézményünkben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 14. (hétfő).

2020. december 15-től (keddtől) december 18-ig (péntekig) igazgatói szünet, majd azt követően december 21-től 2021. január 3-ig téli szünet lesz.

Döntésünkkel szeretnénk elősegíteni azt, hogy diákjaink karácsony előtt 10 nappal már otthonukban tartózkodjanak és – tünetmentesség esetén – kisebb kockázattal találkozhassanak a családok az ünnepekben.

A közelgő ünnepekre minden bolyais családnak egészségben és szeretetben teljes boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Papp Tibor
igazgató

 

Tantermen kívüli digitális oktatás a 9-12. évfolyamon

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy az EMMI 14/2020 (XI.10.) határozata alapján 2020. november 11-től a középfokú iskolákban a 9. illetve ezek feletti évfolyamokon tantermen kívüli, digitális munkarend lép életbe. A köznevelési feladatokat ellátó kollégiumok nyitva maradnak, a 9. vagy magasabb évfolyamokon tanulóknak azonban 2020. november 14-ig el kell hagyniuk a kollégiumot. Az őszi érettségi vizsgák a szóbeli vizsgarésszel zavartalanul folytatódnak. Középszinten iskolánkban az őszi szóbeli érettségi vizsgák időpontja november 23-24.

A digitális munkarend várhatóan 30 napig tart, ennek esetleges meghosszabbításáról később döntenek.

Tisztelettel:
Papp Tibor

igazgató

Az aradi vértanúk emlékezete

Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon emlékeztünk az aradi vértanúkra iskolánkban.
Hagyományosan a 9. c osztály készítette el Csóka Tibor osztályfőnök úr támogatásával az ünnepi műsort, melyet az osztályok tantermeikben hallgattak meg.
Ezúttal a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulói is távolmaradtak, partnerintézményünket két kolléga és egy végzett diák képviselte.
A műsort követően Papp Tibor igazgató úr, valamint a művészeti gimnázium küldöttei felavatták és megkoszorúzták az Aradi Vértanúk Falán Knézich Károly domborművét, Tamás Botond alkotását.
 

Az 1956-os forradalomra emlékezünk

Kedves Diákok, kedves Kollégák, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készített, s 8. és 11. évfolyamos tanulóink közreműködésével előadott műsorunkat itt hallgathatjátok meg.

Előkelő helyen iskolánk a gimnáziumok rangsorában

A HVG hetilap 100 legjobb gimnázium című  különszáma alapján iskolánk ismét előkelő helyezéseket kapott a rangsorban:  4.  a gyakorló gimnáziumok,  6. a vidéki gimnáziumok és 16. az intézmények összesített listáján.

Ahogy az előző években, úgy az idén is három fő szempont alapján áll össze a rangsor:  

  • a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményei matematikából és szövegértésből, 
  • a nappali tagozatosok 2019. évi érettségi eredményei matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből (tantárgyanként és tanulónként plusz 50 ponttal honorálták a sikeres emelt szintű érettségit),
  • valamint a felsőoktatási felvételin 2019 szeptemberében egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszáma.
  

Fogadóóra

Tisztelt Szülők!

2020. október 19-én (hétfőn) 17 órától fogadóórát tartunk minden évfolyam számára. A jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a fogadóórát személyes jelenléttel tartsuk meg az iskolában, ezért on-line a „meet” nevű programon lesz lehetőség a szaktanárokkal, osztályfőnökökkel beszélgetést folytatni.

Regisztrálni a fogadóórákra – a korábban már megszokott módon – a KRÉTA naplón keresztül lehet vasárnapig. A szaktanárok a fogadóóra csoport „meet” kódját hétfőn délig küldik meg a hozzájuk regisztrált szülőknek a naplón keresztül.. Kérjük, hogy a „meet” csoportba csak a regisztrált időpontban lépjenek be, tartva ezzel a fogadóóra előre egyeztetett ütemét.

A megbeszélésre csak gmail-es e-mail címmel, vagy a diák bolyais e-mail címével lehet jelentkezni.

Amennyiben várhatóan 10 percnél tovább tarhat a megbeszélés a szaktanárral, vagy osztályfőnökkel, kérem, egyeztessenek az érintettekkel külön időpontot!

Tisztelettel:

Papp Tibor
igazgató

Felvételi információk

Kedves Diákok, kedves Szülők!

Sajnos a járványhelyzet miatt idén nem áll módunkban személyes iskolai találkozás formájában tájékoztatást adni a Bolyai Gimnáziumba való továbbtanulási lehetőségekről, ezért az információkat digitális formában közöljük.

 

Diákjaink az Akadémián a Gábor Dénes-díj átadási ünnepségen

Szeptember 18-án került sor a "NOVOFER Alapítvány - A Műszaki Szellemi Alkotásért" kuratóriuma által létrehozott Gábor Dénes-díj átadására a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.  A 11.C osztályból Bokor Levente, Szilvágyi Dániel és Varga Bence nyújtott be pályamunkát „ŰR – TECHNOLÓGIA – FÖLD” témában a múlt tanév során.
A kizárólag jeligével azonosított pályázatokat két fordulóban, egységes szempontok alapján, pontozással értékelte 13 bíráló  -  űrkutatással, űrtechnológiákkal foglalkozó szakemberek és a kuratórium tagjai.
 
 
Nagy örömünkre mindhárom diákunk munkája bekerült a legjobb 20 pályamunka közé, 
Dani és Bence dolgozata pedig a második forduló után a legjobb 12 közé. Így Dani, megismételve tavalyi eredményét, 50 000 Ft, míg Bence 100 000 Ft összegű ösztöndíjat érdemelt ki. Ehhez társult még az Országos Tudományos Diákköri Tanács által felajánlott különdíj, a "Tehetségútlevél" is, melyet a külföldi egyetemeken is elismernek. s a díjazottakon kívül kizárólag az OKTV első 10 helyezettje, illetve az innovációs verseny nyertesei kapják az országban.  
A díjátadó ünnepségen a 3 legjobb pályázat készítőit hagyományosan 10 perces előadás megtartására kérik fel.  Ebben a megtiszteltetésben lehetett idén része Varga Bencének, aki így megtarthatta élete első "akadémiai" előadását.
A díjazott diákok felkészítő tanára Finta Zsanett.
 

 

Bolyais pedagógusok és munkatársak elismerése

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Köznevelési Bizottsága a Pedagógia mestere címet adományozta Horváthné Sámson Andrea, Rákli Lászlóné és Vargáné Lengyel Ibolya tanárnőknek.
Dicsérő oklevélben részesült Németh Mónika gazdasági ügyintéző és Tóth Ágota személyügyi munkatárs.
A díjakat prof. dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora adta át az egyetem Aula Magna termében.
Gratulálunk a kitüntetetteknek!
 
  

Tankönyvek

Tájékoztatjuk a kedves Szülőket, hogy a 2020-2021-es tanévtől minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesül.
A jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni.
Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában tudnak rendelni.
A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.

A 2020-2021-es tanév tankönyveinek átvételi időpontjai

2020. augusztus 24. (hétfő)
   11.00 – 13.30   1. és 2. évfolyam
   13.30 – 16.00   3. és 4. évfolyam

2020. augusztus 25. (kedd)
   08.00 – 11.30   5. és 6. évfolyam
   13.00 – 16.30   7. és 8. évfolyam

2020. augusztus 26. (szerda)
   08.00 – 11.30     9. és 12. évfolyam
   13.00 – 16.00   10. és 11. évfolyam

Helyszín: iskola ebédlője (a Bolyai utca bejáratától az udvar felől közelíthető meg)
Kérjük az időpontok betartását!
Szájmaszk használata kötelező!

Tájékoztatjuk a kedves Szülőket, hogy a 2020-2021-es tanévtől minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesül.
A jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni.
Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában tudnak rendelni.
A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.

2021.06.23.
Középszintű szóbeli érettségi vizsgák 12.C
2021.06.24.
Beiratkozás az 5. és a 9. évfolyamra
2021.06.29.
Tanévzáró értekezlet