Régi hírek

Tankönyvek átvétele

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!
 
A 2021-2022-es tanévben minden tanuló térítésmentes tankönyvellátásban részesülA jogszabály szerint az állam által biztosított tankönyvek (a munkafüzetek kivételével) az iskolai könyvtár állományába kerülnek. A diákok ezeket csak használatra kapják meg, a tanév végén kötelesek őket megfelelő állapotban visszaadni. Ezeknek a tankönyveknek iskolán keresztüli megvásárlása nem lehetséges, saját példányokat a KELLO webáruházában lehet rendelni. A munkafüzetek, munkatankönyvek (pl. nyelvkönyvek) a diákok saját tulajdonai lesznek, ezeket nem kell visszahozni.
 
Átvételi időpontok:

2021. augusztus 23. (hétfő)

7.00 – 10.00: 1. és 2. évfolyam
10.00 – 12.00: ­3. és 4. évfolyam
12.00 – 16.00:  11. és 12. évfolyam

2021. augusztus 24. (kedd)
12.00 – 15.00: 7. és 8. évfolyam
15.00 – 17.00  5. és 6. évfolyam

2021. augusztus 25. (szerda)
9.00 – 12.00: 9. és 10. évfolyam
13.00 – 17.00: pótidőpont azok számára, akik a megadott időpontban nem tudták átvenni a könyvcsomagjaikat 

Helyszín: az iskola ebédlője (a Bolyai utcai kapu felől, az udvarról közelíthető meg)
Kérjük az időpontok betartását!

Ügyelet, tanévnyitó, tankönyvek

Ügyeleti időpontok a nyári szünetben:
június 30. (szerda) 9:00-13:00
július 14. (szerda) 9:00-13:00
július 28. (szerda) 9:00-13:00
augusztus 11. (szerda) 9:00-13:00
(Más időpontokban az iskola zárva tart.)


Tanévnyitó ünnepély: augusztus 31. (kedd) 18:00
Gyülekező 17:30 és 17:45 között az osztálytermekben.
Az első tanítási nap: szeptember 1. (szerda)

A tankönyvek átvételének pontos időpontjáról augusztusban honlapunkon adunk tájékoztatást.

Apáczai-díjat kapott dr. Vigh Kálmán tanár úr

A pedagógusnap alkalmával Apáczai Csere János-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere iskolánk tanárának, dr. Vigh Kálmánnak. A pedagógus hivatásban elérhető legmagasabb rangú kitüntetést a Pesti Vigadó épületében vehette át kollégánk.
 
Az elismerésről szóló beszámolók itt olvashatók: 
 

Országos matematika versenyt nyert tanulónk

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2021. évi országos döntőjében 1. helyezett lett végzős diákunk, Horváth Áron, felkészítő tanára: Németh Gyula.
Kiemelkedő eredményt ért el a 3. évfolyamosok között Pfliegler Balázs (6. helyezés, felkészítő tanára: Herczeg Andrásné), valamint a 4. évfolyamosok között Pájer Levente (6. helyezés, felkészítő tanára: Csajkásné Róka Judit).
 

Bolyais diák az informatika diákolimpia csapatban

Kiemelkedő eredményt ért el Kelemen Anna végzős tanulónk: bekerült az első alkalommal megszervezett Európai Lány Informatikai Diákolimpia 2021 (EGOI) versenyre készülő magyar csapatba.
Diákunkkal a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság interjút készített, mely itt olvasható:
 

Ballagás 2021

A járványhenyzet miatt végzőseink is rendkívüli módon búcsúznak iskolájuktól. Videót készítettek, melyben felidézik  bolyais élményeiket, érzéseiket.
Sok sikert, szerencsét kívánunk Nektek az érettségi vizsgákhoz és a továbbtanuláshoz!

 

 

Az oktatás szervezése iskolánkban

Tisztelt Szülők!

A Kormány  2021.04.14-i döntése értelmében 2021. április 19-től (hétfőtől) az 1-4. évfolyamon kezdődik el a jelenléti oktatás. A korábbi tájékoztatástól eltérően - várhatóan május 10-ig - az 5-8. évfolyamon továbbra is digitális távoktatás munkarend szerint tanulnak a diákok, a 9-12. évfolyam diákjaival együtt.

Megértésüket köszönjük!

Papp Tibor
igazgató

 

Elhunyt Marosvári József, iskolánk egykori igazgatója

 

Elment az egykori „Gyakorló”, a Bolyai gyermek- és emberszeretetének, a szakmaiságnak és kollegialitásnak megtestesítője Marosvári József.
A „Gyakorló” nagy gonddal kiválogatott alapító tantestületébe bekerülni hatalmas szakmai elismerést jelentett. Különösen egy összevont osztály tanítása (2;4) kimagasló pedagógiai érzéket, tudást kívánt. Erre a feladatra nevezték ki Marosvári József tanító urat az 1958-59-es tanévtől szakvezető tanítónak, a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet Gyakorló iskolájába.
A mindenkor udvarias, halk szavú KOLLÉGA nyugdíjazásáig szolgálta a gyerekeket és szeretett iskoláját. Ha kellett igazgatóhelyettesként, 1972 és 1974 között pedig megbízott igazgatója volt az akkor két épület között albérletben, nehéz körülmények között lévő iskolának.

  

 

 

Sokat elárul személyes varázsáról, hogy a 100. magyar olimpiai aranyérmet nyerő dr. Hegedüs Csaba a kétezres években Bolyaiban történő látogatásakor ahogy meglátta a nézők között, odasietett hozzá és megölelte.
Az immáron ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tantestülete és egykori diákjai nevében búcsúzunk tőled Jóska bácsi, Jóska, tanító úr!

 

 

Március 15-i iskolai megemlékezés

Az 1848-1849-es forradalomról és szabadságharcról szóló ünnepi megemlékezésünket a járványhelyzet miatt ezúttal rendhagyó módon valósítjuk meg. Az ünnepi műsort az alábbi videóban rögzítettük. A megemlékezés a 7. évfolyamos diákok részvételével, valamint a 7. és 9. évfolyamos osztályfőnökök munkája révén készült.

 

   

Felvételiző tanulók ideiglenes rangsora

Kedves Diákok, tisztelt Szülők!

Elkészült az iskolánk négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozatára jelentkező tanulók felvételi jegyzéke (ideiglenes rangsora).

Szóbeli elbeszélgetések beosztása

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Honlapunkon megjelentek a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkező tanulók szóbeli elbeszélgetésének beosztása biológiából és történelemből.

Kisfilmek bolyais tehetségekről

A Nemzeti Tehetség Központ a Tehetségek Magyarországa sorozatban videót készített Dobos Dominik és Schütz Brúnó 2020-ban végzett diákjaink középiskolás kutató tevékenységéről és sikereikről:

    
 

Diákunk sikere országos matematika versenyen

Sánta Dávid (11.C ) a Curie Matematika Emlékversenyen a területi fordulón 1. helyezett lett, az  országos döntőben 2. helyezést ért el.  Felkészítő tanára: Finta Zsanett tanárnő.
 

Központi írásbeli felvételi vizsgák és szóbeli elbeszélgetés

2021. január 23-án (szombaton) 10 órakor kezdődik a 8 évfolyamos gimnáziumunkba (5. évfolyamra), valamint a 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra (9. évfolyamra) jelentkezők egységes írásbeli felvételi vizsgája iskolánkban.

Kérjük a felvételiző tanulókat, hogy diákigazolványukkal vagy személyi igazolványukkal együtt 9.30-kor jelenjenek meg iskolánkban, a 4. osztályos tanulók az udvar felől, a 8. osztályos tanulók a főbejárat felől érkezve.

A tanulók a járványügyi előírások betartásával történő terembeosztásról a vizsga napján kihelyezett hirdetőtáblákon tájékozódhatnak.
Amennyiben méltányolható okból valaki nem tud megjelenni január 23-án az írásbeli vizsgán, január 28-án (csütörtökön) 14 órakor pótfelvételin vehet részt.

Azok a tanulók, akik igazoltan COVID-fertőzésben szenvednek vagy igazoltan házi karanténba kerültek vagy egyén önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt sem a központi írásbeli vizsgán, sem annak pótnapján nem tudtak megjelenni, február 5-én 14 órakor is megírhatják a feladatlapokat.

A kiértékelt dolgozatok megtekintésére január 29-én (pénteken) 8-16 óra között lesz lehetőség iskolánkban, a 041. sz. biológia előadó teremben. A helyiség az udvar felől, a labor bejáratán át közelíthető meg. A járványügyi helyzet miatt a megtekintés előzetes regisztráció alapján történik. 

A február 5-i pótló írásbeli dolgozatok megtekintése február 10-én 8 és 16 óra között lesz lehetséges titkárságunkon.

A dolgozatokról a vizsgázó vagy szülője kézzel vagy elektronikus úton (pl. telefonnal) másolatot készíthet, illetve kérésre iskolánk fénymásolatot biztosít.

A 4 évfolyamos gimnáziumi tagozatunkra jelentkezők szóbeli elbeszélgetésének időpontja: 2021. február 23-24. (kedd-szerda). A részletes beosztást február 15-ig honlapunkon, a Szülőknek / Beiskolázás menüben közöljük. A szóbeli elbeszélgetés témakörei biológiából és történelemből ugyanitt találhatók január 11-től. A matematika-informatika specializációra jelentkezők számára nincs szóbeli elbeszélgetés, felvételi eredményüket a matematika dolgozatuk teljes pontszámával számoljuk.

Az írásbeli vizsgával kapcsolatos határozatok, útmutatók itt érhetők el.

 

 

Első évfolyamos beiskolázás

Tisztelt Szülők!
 
Iskolánk 2021 februárjában tartja a leendő első évfolyamos gyermekek szülei számára a beiskolázási tájékoztatót.
Itt ismertetjük a játékos iskolaérettségi vizsgálat lebonyolításának módját is.
A további részletekekről 2020 január végéig honlapunkon tájékoztatjuk a kedves Szülőket.
 
Papp Tibor
igazgató

Igazgatói szünet

Tisztelt Szülők!

A kialakult járványhelyzetre tekintettel - a tantestület döntésének értelmében - változik az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium éves munkarendje.

A 2021 márciusára tervezett tavaszi szünetet megelőző igazgatói szüneti napokat áttesszük 2020. december 15-18. napokra. Így intézményünkben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 14. (hétfő).

2020. december 15-től (keddtől) december 18-ig (péntekig) igazgatói szünet, majd azt követően december 21-től 2021. január 3-ig téli szünet lesz.

Döntésünkkel szeretnénk elősegíteni azt, hogy diákjaink karácsony előtt 10 nappal már otthonukban tartózkodjanak és – tünetmentesség esetén – kisebb kockázattal találkozhassanak a családok az ünnepekben.

A közelgő ünnepekre minden bolyais családnak egészségben és szeretetben teljes boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Papp Tibor
igazgató

 

Tantermen kívüli digitális oktatás a 9-12. évfolyamon

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy az EMMI 14/2020 (XI.10.) határozata alapján 2020. november 11-től a középfokú iskolákban a 9. illetve ezek feletti évfolyamokon tantermen kívüli, digitális munkarend lép életbe. A köznevelési feladatokat ellátó kollégiumok nyitva maradnak, a 9. vagy magasabb évfolyamokon tanulóknak azonban 2020. november 14-ig el kell hagyniuk a kollégiumot. Az őszi érettségi vizsgák a szóbeli vizsgarésszel zavartalanul folytatódnak. Középszinten iskolánkban az őszi szóbeli érettségi vizsgák időpontja november 23-24.

A digitális munkarend várhatóan 30 napig tart, ennek esetleges meghosszabbításáról később döntenek.

Tisztelettel:
Papp Tibor

igazgató

Az aradi vértanúk emlékezete

Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon emlékeztünk az aradi vértanúkra iskolánkban.
Hagyományosan a 9. c osztály készítette el Csóka Tibor osztályfőnök úr támogatásával az ünnepi műsort, melyet az osztályok tantermeikben hallgattak meg.
Ezúttal a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulói is távolmaradtak, partnerintézményünket két kolléga és egy végzett diák képviselte.
A műsort követően Papp Tibor igazgató úr, valamint a művészeti gimnázium küldöttei felavatták és megkoszorúzták az Aradi Vértanúk Falán Knézich Károly domborművét, Tamás Botond alkotását.
 

Az 1956-os forradalomra emlékezünk

Kedves Diákok, kedves Kollégák, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készített, s 8. és 11. évfolyamos tanulóink közreműködésével előadott műsorunkat itt hallgathatjátok meg.
2021.10.06. 10:30 -
Emlékezés az aradi vértanúkra
2021.10.09. 10:00 -
Tájékoztató nap a 4 és a 8 évfolyamos gimnáziumi tagozatunk iránt érdeklődőknek
2021.10.11. 16:00 -
Iskolaszéki ülés
2021.10.11. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra a 6-8. évfolyam számára
2021.10.12. 17:00 - 19:00
Szülői értekezlet és fogadóóra a 9-12. évfolyam számára
2021.10.15. 14:30 -
Bolyai Matematika Csapatverseny (3-8. évfolyam) megyei forduló
2021.10.15. 15:00 -
Gólyaavató a 9-10. évfolyamnak
2021.10.18.
Az őszi írásbeli érettségi vizsgák kezdete
2021.10.22.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk
2021.10.23. - 2021.11.01.
Őszi szünet